Община Сливен

Кметът на Сливен Стефан Радев: Загубите на питейна вода в общината са около 80%. Проблемът е от преди много години

02.02.2017 / 15:17:57

Загубите на питейна вода в Сливен са около 80% , и за да се намалят тези стойности трябва да се инвестира постепенно и последователно в ВиК – системите.

Това заяви пред Радио „Фокус“ – Сливен кметът на община Сливен Стефан Радев. Според него, големите загуби се дължат на липсата на поддръжка и инвестиции. Радев посочи, че през годините в Сливен е инвестирано повече в канализационната, отколкото във водопроводната мрежа.

„Така е решено преди години. Така са стартирали и проектите. На места водопроводите са подменяни частично в частите, където е правена подмяна на канализация. На практика това влошава състоянието на водопроводите, заради това, че се получава редуване на стара и нова тръба и се правят множество връзки, които са слабото място на системата. Не, че и канализацията не се нуждае от реконструкция, от реновиране, от обновяване, но там тези инвестиции не водят до намаляване на загубите на вода. Водят по-скоро до повишаване на качеството на системата и непропускането на филтриране на непочистени води в почвите“, допълни кметът.

Според кмета процесът на обновяване на ВиК системите в градовете ще бъде дълъг, но трябва да се инвестира в тях, за да се подобрява състоянието им през годините. Около 3 млрд. лева за ВиК и канализационни проекти са отпуснати за нашата страна през следващия програмен период, според кмета Радев, обаче, тези средства могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират нуждите на всички общини.

Людмила ЙОРГОВА

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев