Община Сливен

Президентът Радев не уважи поклонението в памет на жертвите на комунистическия режим и се „отчете” със закъснял пост във „Фейсбук”

02.02.2017 / 09:44:02

Президентът Румен Радев не уважи поклонението в памет на жертвите на комунистическия режим , но в ранния следобед след критики в социалните мрежи той все пак се "отчете" с пост във Фейсбук.

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002). Денят се отбелязва с церемония пред Мемориала на жертвите на комунизма в парка пред НДК, на която досега присъстваше и действащият президент.

Новият държавен глава Румен Радев сложи край на тази традиция. Той не уважи лично събитието, нито изпрати венец от свое име. На официалния сайт на президентството също няма нито ред по повод отбелязването на Деня на жертвите на комунизма.

Журналистът и автор на сайта desebg.com Христо Христов коментира, че отсъствието му е ясен знак, че или Радев и администрацията му не познават добре българската история, или се дистанцират от темата за тоталитарното комунистическо минало.

Румен Радев пропусна шанса да се покаже, че е "президент на всички българи" и наруши собственото си обещание само 10 дни, след като го даде при встъпването си в длъжност на 22 януари 2017 г.

По този начин Радев още в самото начало на своето президенстване сам постави разделителна линия между себе си и голяма част от българското общество, което помни и няма да забрави престъпленията на Българската комунистическа партия и нейните милионни жертви от българския народ, посочва Христов. (Медиапул)

 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев