Община Сливен

Неделните протести в страната - все по-малобройни

31.03.2013 / 15:16:40

За поредна неделя недоволни граждани в няколко града на страната излязоха на протест. Продължава тенденцията от последните дни протестите да са все по-малобройни и краткотрайни.

Пореден протест срещу монополите и олигархията се проведе в София. Около 30 протестиращи се събраха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и с шествието се отправиха към президентството, където с викове изразиха исканията си. Макар и малоброен протестът затрудни движението по столичните жълти павета в обедните часове на деня. След разделението на лидерите, които организираха протестите, днешният беше организиран от "Народното социално движение". Част от исканията са за незабавното пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" и одържавяване на електроразпределителните дружества. „Няма да спрем, защото знаем какво ни готвят политическите мъже на България. Някои хора искат да се върнат на бял кон, но ние няма да разрешим. Този път няма да чакаме три години и 8 месеца. Цяла България е на крак. Тези, които направиха високите сметки на тока да бъдат разследвани. Искаме пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", защото смятаме, че това ще намали с 25% цената на тока", заявиха протестиращи. По време на целия протест участниците в него повтаряха, че днес са малко, но след месец щели да са десетки хиляди.

Да направят палаткови лагери и да не пускат кмета Иван Тотев в общината заплашиха протестиращите в Пловдив. Митингът беше обединен „3 в 1", тъй като на него се събраха протестиращи срещу монополите, други, които искаха освобождаване на Георги Сарай, обвинен в палеж на сграда на ЕВН, и трета група, която се обяви против закриването на Белодробна болница. Въпреки това те бяха не повече от 50 човека, които минаха на обичайното си шествие по Главната. По маршрута си те се спряха пред сградата на община Пловдив, където около 30 минути скандираха за оставката на кмета Иван Тотев и отново обявиха, че ще съберат подписка против него. След това шествието продължи до сградата на ЕВН, откъдето след още 20 минути се върна обратно пред сградата на Централна поща. Шествието бе охранявано от полиция и жандармерия и до ексцесии не се стигна.

В протеста във Варна се включиха по-малко от 100 души. Една част носеха знамена, а други транспаранти с надписи "Виновните са пак невинни" и "Безусловен базов доход. Време е всички да сътворим една нова България!". След около 30-минутен престой пред общината протестиращите поеха на шествие по обичайния си маршрут. Сред недоволстващите имаше изразено присъствие на поддръжници и членове на оформилата се организация Отворен обществен съвет. По тяхна инициатива продължават да се събират подписи в подкрепа на искане за прекратяване правомощията на Общинския съвет.

Около 05.00 часа тази сутрин пияни мъж и жена са се опитали да провокират към безредици протестиращите от палатковия лагер пред сградата на Община Варна. Това разказа Младен Живков. Мъжът обяви гладна стачка преди шест дни в израз на недоволство срещу местната управа. „Вдигаха ме да правим бунт, да чупим стъкла, да бутаме сградата, но аз не взех никакво участие. Заплашиха, че ще запалят палатката. Жената започна да псува.", обясни Живков. Мъжът предпочел да не се излиза от палатката и се обадил на телефон 112. На място пристигнали полицаи, които хванали почерпената двойка в района около общината. Живков смята, че става въпрос за бездомници.

Протестът срещу монополите събра около 20 човека в Благоевград. Протестиращите носеха знамена и транспаранти, на които пишеше "Да изметем крадците на България", "Затвор за ЧЕЗ", "Монополи, банки, ЧЕЗ-всичките ни грабят днес". "Въпреки че не сме много хора, няма да спрем да протестираме срещу безобразията в България и всяка неделя ще се събираме пред Общината в Благоевград", бе категорична Людмила Манова, организатор на инициативата.

Около 50-60 души се събраха на поредния протест в Шумен. Този път той премина под наслов „За живот - за малък и среден бизнес". Недоволните граждани затрудниха движението по пътя Русе-Варна. По традиция протестиращите се събраха пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев", след което се отправиха към сградата на ВиК. Там недоволните поискаха оставката на управителя на водното дружество в града. "Искаме оставката на управителя на ВиК-Шумен!", заяви един от водачите на протеста Валери Младенов. "Да си ходи!" и "Оставка", скандираха хората. Протестиращите се обявиха и в подкрепа на идеята за така наречения безусловен базов доход. След това шествието се насочи към сградата на "Енерго-Про" в Градската градина, преминавайки по бул. „Славянски". Протестиращите заявиха, че за хората цената на тока е била намалена минимално, но се вдига цената за малкия и среден бизнес. Първоначално идеята на протестиращите беше да блокират пътя Русе- Варна, в участъка непосредствено преди разклона за кв. „Макак" и подхода към магистралата. Обявиха обаче, че не са получили разрешение за това от Агенция "Пътна инфраструктура". Поради тази причина, за да не нарушават закона, с автомобили те направиха няколко обиколки на кръговото кръстовище за шуменският кв."Макак", развявайки българския трибагреник и затруднявайки движението.

/Дарик/

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев