Община Сливен

Най-интересното в сайта ни през седмицата

30.03.2013 / 16:17:54

Скандално е кметът да изнудва с декларации за конфиденциалност. Какво казва Александър Кашъмов

Вчера и общински съветник от БСП потвърди, че кметът Кольо Милев наистина изнудва лидери на групи в общинския съвет да подписват декларации за конфиденциалност относно предоставяните им справки за разходените средства за м. г. И призна, че това е наистина абсурдно.

Скандално и абсурдно. Защото Законът за достъп до информация категорично изключва това. Той бе създаден и приет именно с цел един бюджет като общинския например и харченето на парите, които са на гражданите, да бъдат под обществен контрол и публични. Духът на закона е ясен: никакви вътрешноведомствени съображения, декларации и пр. нямат сила да го заменят. Информацията, която се съхранява в общинска администрация не е на кмета и неговите чиновници, а принадлежи на гражданите.

Кольо Милев явно си има свои закони. Сред и без това изнервената и работеща в напрежение общинска администрация вече плъзна друго негово прозвище – Лукашенко. Прозрачаността и публичността явно не пасват на сливенския Лукашенко, въпреки слабостта му към публични изяви с напоителни речи. Както при комичното и гротескно откриване с рязане на лента, с девойки с носии и пр. при безпрецедентното може би в историята на общините тържествено „откриване” на… отремонтирания подлез в съседство с ж.п.гара.

За съжаление, някои от общинския съвет са се поддали и са подписали декларацията - научи „Седмица”. По този начин те са предали интересите на гражданите, гласували за тях. Предали са и закона, който изисква съответна защита.

Притисканите за подписи спокойно могат да заведат дела срещу Кольо Милев и със сигурност ще ги спечелят – коментират юристи. Гражданите - също. Присъдите нямат наказателна стойност, но ще бъдат ярък публичен израз срещу властовия произвол на кмета-солдафон.

„Седмица” се обърна за становище към шефа на правния екип на Програма „Достъп до информация”, придобил с деятелността си европейска известност, г-н Александър Кашъмов /на сн. горе/. Според него, действията на кмета са абсолютно несъстоятелни и Закон за достъп до информация не може да бъде погазван. Никой няма право да налага подобни условия на местните парламентаристи, представляващи своите избиратели.

Георги Вл. ПОПОВ

Бележка на редакцията: Като красноречив пример в тази насока ще посочим периодично предоставяната информация на медиите от страна на ръководството на парламента във връзка с изхарчените средства от депутатите за гориво за автомобилите, командировки, договори за сътрудничество и пр. Бяха назовавани поименно и конкретните депутати. От правителството също не пестяха информация в тази посока.

Георги Вл. ПОПОВ: В листата на ГЕРБ – без „парашутисти”. Ще има ли „Сливен гейт” №2?

Около изборната листа на сливенския ГЕРБ засега не витаят никакви „вихри враждебни”, както в БСП. До дни тя ще стане ясна, но е повече от сигурно, че ще я води Десислава Танева. Като претендент за второто място място продължава да се очертава зам.-кметът на Нова Загора Галя Захариева.

За третото място засега бива спряган Диан Червенкондев, но знае ли човек? „Ако това се запази, няма да имаме особени проблеми и кампанията ни ще тръгне без напрежение” – споделят от ръководството на местния ГЕРБ. - Очертава се да бъдем в изключително добра позиция, с оглед трусовете в местната БСП с налагането на кандидат отгоре, а може би такъв и на второто им място” – казват още оттам.

Политическата криза и протести вероятно ще се отразят на всички партии и особено на социалистите в Сливен” – е анализът на герберите. След разтреслия червените политически скандал „Сливен гейт”, крахът на лидера им Мартин Славов, замесването на името на Асен Гагаузов в съмнителни начинания и оттеглянето му от кандидат-депутатската листа, все още крехкият имидж на младите и неутвърдени докрай лидери на БСП, както и набъбващото недоволство от управлението на Кольо Милев, щели да дадат повече шанс на ГЕРБ, а може би и на някои други формации – смятат те. И още нещо: ГЕРБ ще бъде освободен от опеката на политически неутрализирания Йордан Лечков, чието скромно влияние в общинския съвет вече клони към нулата.

Ще има ли предизборно „Сливен гейт” №2? От доста време насам се говори шепнешком в определени среди дори за видеозапис, в който допълнително лъсвали прийоми за купуване на гласове, подобен на първия. Ако наистина се появи такъв, той ще е твърде закъснял, предвид многото време, изтекло от общинските избори насам, и едва ли ще има ефект. Споменава се участието на вече бивш депутат и други бивши лидери на местна утвърдена партия. Записът, както в първия случай, можел да стигне до „Седмица”. В предизборна ситуация всичко може да се очаква.

РЗС, компроментиралата се с редица издънки партия на Яне Янев, се готвела да тури за водач на своята листа малко известния новозагорец Живко Темелков. През 2009-та същият бил 11-ти в листата за евродепутати. През 2011 г. пък бил кандидат за кмет на Нова загора, спечелил едва 1 044 гласа. В замяна на това влязъл в общинския съвет. Като имаме предвид и кой оглавява сливенската РЗС /менте политикът Кирил Кирчев/, превърнала се в политическа подлога и на Лечков, и на Кольо Милев, можем да предложим какъв ще е нейният резултат на предстоящите избори.

Засега няма ясни индикации кои ще са основните играчи на партията на Кунева, на ГОРД, ВМРО и др. Но със сигурност ДПС няма да пропусне да номинира наложилия се не само в селата с турскоезично население, но харесван и от доста сливналии Янко Янков.

Трус в сливенската БСП: Бой последен е този! Кольо изгуби…

Вчерашният ден бе почти инфарктен за сливенската БСП. След новината за новия водещ на изборната листа Жаблянов и пристигането му в Сливен, на областен съвет привечер е лъснало огромното напрежение в местното ръководство и сред кандидатите за депутати.

Според информация оттам, вчера рано сутринта кметът Кольо Милев пристигнал на „Позитано” в опит да се уреди в изборната листа. Настоявал бил и за по-предно място на много близката си д-р Наташа Петкова. Дали е бил приет от Станишев, Бог знае, но явно не е сполучил. Защото на областния съвет се появил без настроение и с недоволно лице. Но не само това: бил упрекнат открито от някои, че играе недотам чиста игра. Последвало ново разочарование: при гласуването той получил най-малко гласове и оттеглил кандидатурата си.

Втори спуснат отгоре се появил в предложената листа и бил гласуван да е на трето място: неизвестният новозагорец Димитър Динев, преподавател в УНСС. След първия Жаблянов, с най-много гласове е Деян Дечев, четвърта след Динев е Соня Келеведжиева, пета е Мариета Петкова, шеста – шефът на котленската БСП Мария Радославова, седма – споменатата по-горе д-р Петкова и пр. Областният шеф на БСП Корнелий Желязков се озовал на 9-то място и според някои е оттеглил кандидатурата си.

Това в никакъв случай не е окончателният вариант на листата – сподели нашият източник. – Последната дума ще имат Станишев и другите от „Позитано”. И второто място на Дечев не е докрай сигурно. Несигурността и изострената обстановка в сливенска БСП пораждат и негласни конфликти между отделни кандидати, претендиращи за място по-напред в листата – научи „Седмица”. Най-болезнено преживявал случващото се лидерът на общинската организация Деян Дечев.

Тема на коментарите обаче продължава най-вече да бъде необяснимото партизанско поведение на Кольо Милев, който опита всичко, за да се уреди в листата. Изумени са както партийците, така и местните политици, общинарите и пр. „Има нещо нездраво в това поведение на кмета” – смятат мнозина.

Но все повече придобива популярност една друга версия: Кольо Милев вероятно се опитва да избяга от кметските отговорности, търси повече сигурност и… имунитет. Защото е сключил редица неправомерни сделки, раздавал е аванси, забъркал е и други каши и търси начин да избегне срещата си с правосъдието – според нея.

Но дали е така, ще стане ясно на по-късен етап…

Георги Вл. ПОПОВ

Б. Р.: За кратко на вчерашния областен съвет се е появил Валери Жаблянов, който по-сетне гостувал в студиото на Канал 6. Гледалите „Акценти” то определят днес като доста интелигентна и добронамерена личност.

Георги Вл. ПОПОВ: Само недоволство ли? Или вече трябва да се иска оставка?

Вчера в „Седмица” шефът на групата на герберите в общинския съвет Димитър Митев изрази острото си недоволство от отговора на кмета Милев относно раздадените пари за медии, адвокати и консултанти. Но има основания не само за недоволство.

Защото явно става дума за менте проевропейска дейност, възложена на „Оупън майндет” – софийска фирма, срещу „скромните” 45 720 лева. Дадени от разорената ни община във време на криза, за да бъде изчистен уж имиджът на Сливен в ЕС.

Освен унизителното отношение към общински съветници /в случая Митев/, щом стане дума за предоставяне на информация, на очи се набиват далавераджийски прийоми. Договорът с въпросната фирма е предоставен „разпарчетосан” в рамките от два дни на Митев, но по-„впечатляващ” е начинът на проведената процедура. Договорът, както изтъква Митев, е сключен на 27 февруари 2012 г. с публична покана от Закон за обществените поръчки и влиза в сила… на същия ден! Както пише той, няма как да е играна подобна обществена поръчка за един ден. Според закона, съобщението за нея трябва да предстои в сайта на Агенцията за обществени поръчки най-малко 7 дни! Иначе – смята адвокатът, е нормално тя да бъде проведена по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки…

С две думи: Митев открехва вратата за сериозно нарушение на Закон за обществените поръчки, което се санкционира според съставите на Наказателния кодекс. И тук трябва да се види как точно „Оупън майндет”, смятана за близка на Кирил Добрев и младежката организация на БСП, е изчистила осрания /да извиняват читателите!/ имидж на община Сливен.

Данчо, къде си? Данчо да каже… Защото нямаме спомен, при всичките му лъкатушни схеми и похвати относно европроектите, Лечков да е сключвал подобен договор още в деня на обявяването на обществената поръчка. И няма ли най-сетне окръжна прокуратура, макар и „грохнала” от митарства в опита си да озапти един кмет, да се захване и с този?

Тук ще припомним и скандалния факт с изграждането на автоспирка на Баните, към което прокуратурата в Сливен не прояви никакъв интерес. А то е горе-долу същото както в по-горния случай: изграждането на въпросния обект бе вече факт преди да е изтекъл… срокът за обявяване на обществена поръчка! Видими, показно безцеремонни и дори арогантни действия на самозабравилия се управник!

Според неговото изявление вчера, на „Оупън майндет” е било платено за „извършени услуги за изработването на концепции, планиране и изграждане на публични и медийни дейности”. Какви? – нека Кольо Милев извади на показ съответните документи, разработки, публикации в европейски издания и пр., от страна на гореспоменатата фирма за изчистване имиджа на Сливен в ЕС. Ще предостави – грънци! И въобще избраните от Кольо пиари дали въобще са се свързвали с Брюксел, дали въобще са стъпвали там?!... Тук възникват и други въпроси: как и от „Сливенски новини” са излъскали имиджа на Милев срещу само… 32 000 лева? Или нефелният „Сливен днес и утре” с 16 000 лв., който през 2011 г. предизборно пълнеше страничките си с пасквили и обидни карикатури по адрес на сегашния кмет…

Прави чест на Митев, че прави професионален коментар по темата, но това едва ли е вече достатъчно. Защото твърде много станаха пробойните и съмнителните начинания на лансирания от БСП кмет. От едно все още неясно лоби, от което надничат лицата на Георги Първанов, Кирил Добрев и др… Не е ли време и от ГЕРБ, от коалиция „Съюз за Сливен”, от „Синята коалиция” и пр. вече да захванат да дискутират все по-належащата оставка на сливенския Лукашенко?

Б. Р.: Само за адвокати по изгубеното дело във ВКС срещу "Бул гейт" общината е изплатила 180 000 лева! И тук възникват въпроси, и тук мирише на гнило... Защото преди време самият Милев призна, че адвокатът по делото бил спец по друга част и се провалил. Дали същият е взел целия хонорар или го е поделил с някого, един Бог знае...

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев