Община Сливен

Владимир Путин върна в Русия званието Герой на труда

30.03.2013 / 13:38:00

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в петък указ за въвеждането в страната на званието Герой на труда на Руската федерация. То ще се изразява в малък 15-грамов златен медал във формата на петолъчка с герба на страната в центъра и ще се цени като едно от най-високите отличия.

Засега не е ясно дали то ще е само почетно или ще се изразява и с някаква парична премия.

В годините на съветската власт имаше звание Герой на социалистическия труд, съпроводена с много облаги и привилегии. Със закон от 1997г. в страната бяха гарантирани правата на носителите му, а след това бяха и разширени с възможност да ги "осребрят" под формата на месечна добавка към пенсията.

Руски медии се шегуват днес, че Путин е създал звание Герой на капиталистическия труд и припомнят социологическо допитване от септември миналата година, според което 45% от анкетираните не знаят кой би бил достоен за такава награда.

Анкетата на Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) показа, че 64% от руснаците смятат, че с Герой на труда ще се повиши авторитетът на наградения, но и в тази група има силно разделение кому да се присъжда:

- за най-голям трудов стаж (11%)

- за принос в развитието на отрасъла (10%)

- на доблестни представители на работническата класа (6%)

- на добросъвестни и честни работници (5%) и т.н.

Всеки десети обаче се съмнява, че званието ще се присъжда справедливо; 8% смятат, че няма герои, достойни за награди; също толкова респонденти отбелязват, че ще се награждават само служители в държавните компании и структури; 7% не вижадат смисъл от наградата, ако тя н еноси и някакви бонуси.

Идеята да се въведе звание Герой на труда официално изрази през август президентският пълномощник в Уралския федерален окръг Игор Холманских. Той обясни, че би трябвало званието да е приравнено към Герой на руската федерация.

Владимир Путин приветства идеята и днес я превръща в реалност. В текста на указа се казва, че въвеждането на наградата е "с цел повишаване обществената значимост и престижа на самоотвержение и добросъветстния труд (...) за особени трудови заслуги пред държавата и народа, свързани с постигане на изключителни резултати в държавната, обществената и стопанската дейност, насочени към обезпечаване благополучието и процъфтяването на Русия".

Документът определя, че златната петолъчка трябва да се носи над другите държавни награди на Русия и СССР и под знака на най-високото отличие - Златна звезда на Герой на Руската федерация.

В случай, когато руски гражданин получи и двете награди, на основание указа на президента в родното му място ще се издига бронзов бюст.

До днес в Русия специализирани "трудови" награди от общ характер нямаше. В различните отрасли обаче се присъждаха медали "За труд в селското стопанство", "За развитие на железопътните мрежи", "За заслуги в усвояване на космоса".

/Дневник/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев