Община Сливен

Ожесточен диспут между Станишев и Цветанов в студиото на bTV

29.03.2013 / 17:17:45

Докато в студиото на бТВ участва лидерът на БСП Сергей Станишев, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се обади по телефона, самопокани се и след минути нахлу в студиото. Скандалът между лидера на БСП Сергей Станишев и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов продължи и тази сутрин в ефира на телевизията. Лидерът на БСП бе в студиото на bTV във връзка с вперашните му обвинения за нерегламентирано подслушване на политици. Не е тайна, че в България цари усещане за дълбока полицейщина, каза лидерът на социалистите и припомни случаи на подслушване по време на управлението на ГЕРБ като този с лекарите от Горна Оряховица. Дали оповестяването на т.нар. "български Уотъргейт" е "политическа димка" преди предсрочните избори Станишев заяви: БСП е печелила и губила избори в продължение на 23 години. Единственият път, когато не признахме и оспорихме резултат бе на президентските и местните избори през 2011 година и най-вече президентските.

От своя страна Цветан Цветанов, който поиска включване по телефона, заяви, че сигналът на Станишев и твърденията му са лъжа. "Г-н Станишев като лидер на българските социалисти, и на европейските социалисти да не дискредитира българските институции", бяха думите на Цветанов, които каза и вчера в централата на ГЕРБ, като избяга от въпросите на журналистите.

След като Цветанов бе поканен от водещия да участва в сутрешния блок на телевизията в понеделник, бившият министър съобщи, че е в централата на ГЕРБ и ще слезе в студиото. След няколко минути Цветанов вече бе в студиото и се включи в разговора. "Господин Станишев, ако се докаже, че лъжете за подслушването, готов ли сте да се оттеглите от политиката - заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов към събеседника си в сутрешния блок на bTV. Цветан Цветанов категорично потвържди, че обвиненията за нерегламентирано подслушване на политици са лъжа. И господин Станишев, като лидер на българските социалисти и европеийските социалисти, искам да го призова да спре да срами българските институции в името на политическите си цели и амбиции.

Ако се докаже, че аз като вътрешен министър съм разполеждал незаконно използване на СРС-та, аз ще изляза от политиката и на всички български граждани за това, което съм причинил - заяви Цветанов. Но искам да попитам господин Станишев като лидер на БСП и на европейските социалисти, след като приключи проверката на прокуратурата, той ще излезе ли така публично и да се извини на институцията, която забърква в този политически скандал. В отговор Станишев каза, че ако Прокуратурата докаже невинността на МВР за подслушването, той ще се извини, но не каза нищо по темата за напускането на политиката.

Цветан Цветанов обясни, че използването на СРС става с много ясен нормативен регламент. За първи път в 41-то Народно събрание се въведе парламентарен контрол на службата СДОТО, каза Цветанов.Никога министър на МВР не е давал такива разпореждания. При подобни твърдения трябва да се заявяват много ясно какви са обвиненията, а не да се използва непроверена информация, допълни Цветанов. Относно инициалите, които са изнесени, и дали има такива служители Станишев отговори, че има такъв сигнал, а дали има такива служители – трябва да се провери. Според Цветанов не може политици, които се стремят да управляват страната да използват анонимни сигнали. „Вие вчера компрометирахте България с тази информация”, заключи той преди данапусне студиото.

Според Цветанов - случилото се е пиар преди изборите, и е част от политическата и предизборната кампания. Освен изчезналите документи с гриф "секретно" по време на управлението на Станишев, той го обвини още за назначаването на Алексей Петров в ДАНС, заради което страната изгубила доверието на евроатлантическите партньори, както и за случая "Хохегер" и Моника Йосифова.

Председателят на БСП Сергей Станишев поиска – в други случаи, когато гостите на телевизионното студио атакуват БСП, представители на партията да имат също правото като г-н Цветанов да влизат в студиото и да отговарят или – да се намесват в чуждите интервюта. Станишев бе категоричен, че ако трябва, дори ще сложат дежурен от ръководството на БСП, който да има готовност да се включва в телевизионните интервюта, ако водещите му дадат същите възможности като тези на заместник-председателя на ГЕРБ.

Цветанов слязъл от централата на ГЕРБ до студиото на бТВ за 3 минути, съобщиха от телевизията.

/Преса/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев