Община Сливен

С колко ще се увеличат пенсиите от 1 април

29.03.2013 / 17:12:30

От 8 април започва изплащането на актуализираните пенсии на възрастните хора, съобщава КРОСС. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков. Над 2 милиона пенсионери ще получат максималното увеличение от 9,8 процента, тъй като пенсиите им са били отпуснати преди 31 декември 2009 година.

Индексирането на пенсиите влиза в сила от 1 април.

Минималната пенсия за стаж и възраст нараства с 5 лева до размер от 150 лева, а максималната пенсия става 770 лева. С актуализирането на пенсиите около 70 процента от хората с право на пенсия ще имат доход над 200 лева.

Осъвременяването на пенсиите няма да обхване отпуснатите след 1 януари тази година. Останалите пенсии ще бъдат осъвременени в действителния им размер, без да се увеличават добавките към тях. Наследствените пенсии и вдовишките добавки също ще бъдат индексирани, като се вземе размерът на пенсията на починалия и с коефициент спрямо годината на отпускане, ако е бил пенсионер приживе. Управителят на НОИ Бисер Петков обясни още: "В резултат на осъвременяването средният изплатен размер на пенсиите на един пенсионер от сегашните 270,46 лева нараства на 293,57 стотинки, което е 8,5 процента".

От 1 април броят на пенсионерите, които получават пенсия, по-малка от минималната за стаж и възраст, ще намалее с над 30 000. От друга страна, с над 1200 възрастни хора повече ще получават действителния размер на пенсията си, с ръста на максималната пенсия.

От НОИ съобщиха, че няма да изготвят разпореждания за новите размери на пенсиите, но всеки пенсионер може да поиска заверено копие от разпореждането. То може да бъде обжалвано в тримесечен срок.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев