Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Само недоволство ли? Или вече трябва да се иска оставка?

29.03.2013 / 11:10:00

Вчера в „Седмица” шефът на групата на герберите в общинския съвет Димитър Митев изрази острото си недоволство от отговора на кмета Милев относно раздадените пари за медии, адвокати и консултанти. Но има основания не само за недоволство.

Защото явно става дума за менте проевропейска дейност, възложена на „Оупън майндет” – софийска фирма, срещу „скромните” 45 720 лева. Дадени от разорената ни община във време на криза, за да бъде изчистен уж имиджът на Сливен в ЕС.

Освен унизителното отношение към общински съветници /в случая Митев/, щом стане дума за предоставяне на информация, на очи се набиват далавераджийски прийоми. Договорът с въпросната фирма е предоставен „разпарчетосан” в рамките от два дни на Митев, но по-„впечатляващ” е начинът на проведената процедура. Договорът, както изтъква Митев, е сключен на 27 февруари 2012 г. с публична покана от Закон за обществените поръчки и влиза в сила… на същия ден! Както пише той, няма как да е играна подобна обществена поръчка за един ден. Според закона, съобщението за нея трябва да предстои в сайта на Агенцията за обществени поръчки най-малко 7 дни! Иначе – смята адвокатът, е нормално тя да бъде проведена по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки…

С две думи: Митев открехва вратата за сериозно нарушение на Закон за обществените поръчки, което се санкционира според съставите на Наказателния кодекс. И тук трябва да се види как точно „Оупън майндет”, смятана за близка на Кирил Добрев и младежката организация на БСП, е изчистила осрания /да извиняват читателите!/ имидж на община Сливен.

Данчо, къде си? Данчо да каже… Защото нямаме спомен, при всичките му лъкатушни схеми и похвати относно европроектите, Лечков да е сключвал подобен договор още в деня на обявяването на обществената поръчка. И няма ли най-сетне окръжна прокуратура, макар и „грохнала” от митарства в опита си да озапти един кмет, да се захване и с този?

Тук ще припомним и скандалния факт с изграждането на автоспирка на Баните, към което прокуратурата в Сливен не прояви никакъв интерес. А то е горе-долу същото както в по-горния случай: изграждането на въпросния обект бе вече факт преди да е изтекъл… срокът за обявяване на обществена поръчка! Видими, показно безцеремонни и дори арогантни действия на самозабравилия се управник!

Според неговото изявление вчера, на „Оупън майндет” е било платено за „извършени услуги за изработването на концепции, планиране и изграждане на публични и медийни дейности”. Какви? – нека Кольо Милев извади на показ съответните документи, разработки, публикации в европейски издания и пр., от страна на гореспоменатата фирма за изчистване имиджа на Сливен в ЕС. Ще предостави – грънци! И въобще избраните от Кольо пиари дали въобще са се свързвали с Брюксел, дали въобще са стъпвали там?!... Тук възникват и други въпроси: как и от „Сливенски новини” са излъскали имиджа на Милев срещу само… 32 000 лева? Или нефелният „Сливен днес и утре” с 16 000 лв., който през 2011 г. предизборно пълнеше страничките си с пасквили и обидни карикатури по адрес на сегашния кмет…

Прави чест на Митев, че прави професионален коментар по темата, но това едва ли е вече достатъчно. Защото твърде много станаха пробойните и съмнителните начинания на лансирания от БСП кмет. От едно все още неясно лоби, от което надничат лицата на Георги Първанов, Кирил Добрев и др… Не е ли време и от ГЕРБ, от коалиция „Съюз за Сливен”, от „Синята коалиция” и пр. вече да захванат да дискутират все по-належащата оставка на сливенския Лукашенко?

Б. Р.: Само за адвокати по изгубеното дело във ВКС срещу "Бул гейт" общината е изплатила 180 000 лева! И тук възникват въпроси, и тук мирише на гнило... Защото преди време самият Милев призна, че адвокатът по делото бил спец по друга част и се провалил. Дали същият е взел целия хонорар или го е поделил с някого, един Бог знае...

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев