Община Сливен

Николай Домусчиев с книга за Фирко. В понеделник – премиера

29.03.2013 / 09:40:05

Най-сетне дългоочакваната книга на Николай Домусчиев „Фирко” е в нашите ръце. Тя пресъздава детайли от живота на незабравимия чешит – журналистът и фотографът Фирко Иванов, за съжаление вече покойник.

Изгубихме Фирко с болезненото чувство, че такъв в Сливен скоро няма да се появи. Тъкмо такава е била задачата на Николай Домусчиев – да го представи и наложи на памет за идните сливналии с оригиналите му черти на чувствителен, обичащ Сливен и същевременно неизчерпаем колорит, хуморист, отстояващ с перо исконните морални ценности.

Отецу Трендафил Акациев, както го наричаха и наричат и днес, е представен чрез спомени на общественици, писатели, журналисти и др. Така Николай Домусчиев осветлява от всички страни личността на Фирко, който не само веселеше Сливен. На отделни моменти със сатиричните си прозрения и известната си карикатура „Фъци прас прес” той бе трън в очите на управляващите и доста си поизпати от тях. Николай Домусчиев наистина заслужава голямо признание за положените усилия да събере в близо 200 страници всичко за незабравимия наш приятел.

На последната корица на книгата четем:

Фирко – факт литературен

и е в книжка вече турен,

турил го е да се знай

Домусчиев Николай.

На 1 април /Денят на хумора/ от 17,30 ч. в Клуба на дейците на културата ще се състои премиера на книгата. Тя е инициирана от Сдружението на сливенските сатирици, хумористи и чешити „Фирко”.

Георги Вл. ПОПОВ

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев