Община Сливен

Папа Франциск целуна краката на мюсюлманка

29.03.2013 / 08:37:52

На Велики Четвъртък вечерта Папа Франциск отслужи литургията на Тайната вечеря в затвора за младежи Casal del Marmo, намиращ се извън Рим, пред 49 задържани – 38 мъже и 11 жени. Той изми и целуна краката на 12 младежи, от различни националности и религии, задържани там.

Сред тях имаше и две момичета – католичка от Италия и мюсюлманка от Босна. При знака на мира Папата прегърна младежите. Светото Причастие бе раздавано от него.

В краткото си слово Папата каза, че този, който стои по-високо, трябва да служи на другите. „Да измиеш краката на другия означава да им направиш услуга.“ Зад това стои задължението да си помагаме едни на други. „На това ни научи Исус и аз го върша сега като мое задължение и го правя от сърце“, каза Папата. Телевизионни записи не са били допуснати заради неприкосновеността на личния живот на младежите. Радио Ватикана предаваше тържеството по своята програма.

В литургията участва и министърът на правосъдието на Италия, Паола Северино. След богослужението се състоя кратка среща между Папата и младите затворници, които му подариха дървен кръст и банка за молитви, изработени от тях в дърводелската работилница при затвора. Папата раздаде на всички великденски яйца и «Colomba», италиански великденски сладкиш във формата на гълъб. Папата каза на младежите: „Не позволявайте да ограбят надеждата ви. Разбирате ли? Не позволявайте да ограбят надеждата ви!“

/Католически новини/

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев