Община Сливен

Бразилска лекарка е заподозряна в над 300 убийства на пациенти

28.03.2013 / 20:18:00

Бразилската лекарка Виргиния Суареш де Соуса, която е подсъдима по обвинение, че е убила 7 пациенти, може би е виновна за смъртта на над 300 души, лекувани в нейната болница.

Здравните власти разследват стотици случаи от 2006г. насам в болница "Евангелика" в Куритиба.

Според д-р Марио Лобато, който ръководи разследването, Соуса "си е играела на Господ", като е решавала кои от пациентите да умрат, за да се освободят легла в болницата. По думите му вече са добавени още 13 случая към делото.

Ако броят се потвърди, това ще е един от най-тежките случаи на серийни убийства в света.

Обвинението твърди, че тя е прилагала смъртоносни дози от препарат за отпускане на мускулите като Pancuronium, за да направи пациентите зависими от изкуствено обдишване. След това е намалявала кислорода на хора на животоподдържащи системи, докато се задушат.

В някои случаи умиращите са били в съзнание.

Прокурорите казват, че лекарката се е чувствала толкова всесилна като ръководител на убийствата в интензивното отделение, че е имала власт да определя кога да умре конкретен човек. В някои случаи тя не е била в болницата, а се е обаждала по телефона с инструкции да се отнеме живота на пациент.

Лекарката, която е била и директор в болницата в източната част на Бразилия, бе арестувана миналия месец с още трима доктори и медицинска сестра след преждевременната смърт на нелечимо болни пациенти. Още трима души от персонала също са обвинени.

Соуса бе освободена от ареста, но прокуратурата иска повторното й задържане, защото е била лидер на групата и защото очевидец се е оплакал, че е тормозен. Защитата на Соуса казва, че тя ще докаже невинността си.

Случаят припомни скандала с британския лекар Харолд Шипман, който е отговорен за смъртта на поне 215 пациенти в продължение на 25 години.

/Дневник/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев