Община Сливен

Седмицата на гората /1 – 7 април/ - време за равносметка в ДГС - Сливен

28.03.2013 / 15:35:26

Пред прага сме на традиционната „Седмица на гората, която тази година честваме под мотото „Гората и ние”. През настоящата година колектива на ТП Държавно горско стопанство Сливен чества и 125 години от създаването на учебната разсадна градина /”пепиниера”/ в м. „Абланово”, която през 1895 година е разширена и преименувана в държавен горски разсадник.

В тези дни не само си спомняме за историята на горското дело, но правим равносметка за извършеното и за това, което ни предстои.

Всеизвестен факт е, че хората, сме неразривно свързани с гората, че ползите от нея – са безценни за икономическото и социално развитие на Сливенския регион и страната Това предполага отговорност, грижа, професионализъм за съхраняването и възобновяването й, както и за създаването на нови гори.

През настоящата година усилията са насочени основно към:

- доусвояване на повредената дървесина от снеголома и ветровала през суровата зима на 2011 и 2012 година, когато голяма част от дърветата върху площ над 860 ха бяха паднали, пречупени дори изкоренени;

- производство на необходимите фиданки за залесяване през 2013 година;

- подготовка на почвата и създаване на нови 413 дка гори.

Какво е направено до сега? Усвоена е по-голяма част от повредената дървесина. Произведени са предимно от местни дървесни видове над 5600 школувани и 352500 семенищни фиданки в разсадниците „Абланово” и „Сливенски минерални бани”, като само в разсадник „Абланово са над 84500 броя семенищни и около 2600 школувани фиданки. До днес е извършена подготовка на почвата върху 303 дка, като същите площи са залесени със зимен дъб, акация, липа, черен и бял бор. Но работата не спира –продължава подготовката за есенното залесяване и попълването на горските култури.

Следвайки традициите на залесителното дело на нашите деди в дните на откриване Седмицата на гората, ръководството на горско стопанство Сливен, лесовъдите, специалистите и работниците полагат грижи и за озеленяване на населените места от Сливенската община, като предоставят фиданки, които ще допринесат за свежестта, уюта и атмосферата около домовете.

В дните преди празника, пожелавам много здраве и професионални успехи на всички лесовъди, специалисти, горски работници и да призова всички жители на Сливенската община и най-вече на младите хора да опазим красивата ни природа, която е неоценимо национално богатство за идните поколения!

инж. Георги Христов

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев