Община Сливен

Намалява броят на пациентите с усложнения от грип в Сливен

26.03.2013 / 18:17:48

От началото на месец февруари до 25 март в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен са лежали 319 пациенти след усложнения от грип. Те са били настанени в отделенията по инфекциозни болести, пневмология, детско и отделението по вътрешни болести в Котел. Епидемиологът д-р Мариета Алексиева съобщи, че в Националната референтна лаборатория в София са изпратени клинични проби на 130 пациента и 39 от тях са положителни за грипен вирус тип „Б”. Той не е толкова агресивен като тип „А”, при който интензитета е по-голям и протича по-тежко. Началникът на отделението по пневмология д-р Дина Досева съобщи, че при грипен вирус тип „А” рядко има висока температура, но дава повече усложнения – освен белодробните, има бронхоспастични синдроми и много често – миокардити и перикардити.

Симптомите при тип „Б” са много висока температура, суха кашлица, мускулни болки, отпадналост, главоболие. Най-честите усложнения са пневмонии. Пациентите с усложнения от грип, лежали в болницата, са предимно деца до 4 години и възрастни над 60 г. На всички е осигурено антивирусно лечение, повлияни са добре от терапията и болницата е снабдена с препарати. Те скъсяват продължителността на лечението и облекчават симптомите.

Към момента се очертава тенденция към намаляване броя на усложненията. Пикът на заболеваемостта е бил в края на февруари, началото на март. Директорът на болницата д-р Васислав Петров съобщи преди дни, че в началото на миналата седмица болните в детско отделение са били 80, а в отделението в Котел при 25 легла – между 30 и 32 болни. В пулмология при капацитет 30 легла, пациентите са били 50, в момента са 42.

Болните от грип още при първите симптоми трябва да бъдат поставени на режим, да спазват респираторния етикет – при кихане да поставят ръка пред устата, да ползват еднократни кърпички, които да се изхвърлят след употреба, често миене на ръцете, поставяне на маска, изолация на болния.

През последното денонощие спешна помощ в болницата са потърсили 64 човека. Хоспитализирани са 39 от тях. За по-малко от 24 часа има регистрирани 6 инсулта. Пациентите са настанени в отделението по неврология.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев