Община Сливен

Протестиращите в Сливен с 8 искания и кръгла маса за водата

26.03.2013 / 10:35:24

Протестиращите в Сливен обявиха днес в отворено писмо до местните и национални институции исканията на местната структура на Национална гражданска инициатива "Обществен контрол”. Те са:

1. Да се извърши незабавен одит на ВиК – оператор в гр.Сливен по отношение ценовата и дискриминационната услугата на “питейно битово водоснабдяване” за периода 2001 - 2012 година.(Видно от решение №40 на КЗД от 2008 година)

2.Проверка от страна на главния прокурор за наличие на престъпление от страна на дружеството и предоставяните от същото услуги.Проверка на всички обществени поръчки.

3. Незабавна проверка на всички инвестиционни проекти,изразходваните средства, нужни за поддръжката и реконструкцията на водните съоръжения на територията на град Сливен и областта. Какви са резултатите от бизнес плановете на оператора по отношение на загубата на вода за периода 2001 - 2012 година. (Одобрени 82% загуби от ДКЕВР през 2000г.)

4. Незабавна проверка относно качеството на вода на услугата “питейно битово водоснабдяване”, по всичките 30 показатели.

5. Ежедневно на сайта на сливенския ВиК – оператор да се изнася информация за всички направени анализи за качеството на водата, за информация на гражданите.

6. От информацията която имаме и от изброените по-горе искания, считаме че цената на водата на обществената услуга "питейно-битово водоснабдяване" в област Сливен трябва драстично да намалее.

7. Да се извърши незабавна ревизия на целия проект “Воден Цикъл” за гр.Сливен, заради който:

- Община Сливен е във финансов колапс, беше разкопан години наред, замърсен, във следствие на което на лице е голяма заболеваемост при децата.

8. Настояваме да се създаде национална информационна система за В и К услугите, която е заложена в законите на Р.България. (ЗРВКУ, ЗВ...)

От НГИОК - Сливен настояват за пълна прозрачност при извършване на всички проверки, ревизии и отчети и за гражданско участие при извършването на проверките от. Те обявяват, че на 29 март от 14 ч. в залата на Общински съвет -Сливен ще се проведе национална кръгла маса по проблемите на предлаганите услуги от ВиК-дружествата в България.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев