Община Сливен

Банкерът Цветан Василев: Плевнелиев защитава бизнес интереси

26.03.2013 / 08:57:24

За първи път банкерът и предприемач Цветан Василев влиза в открит остър конфликт с властта и по-специално с президента Росен Плевнелиев. Василев избра за това австрийския престижен всекидневник Der Standard, като даде за него пространно интервю.

„Президентът Росен Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи. Но истината е проста: кръгове, които са избрали този президент, имат желание да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели. Проблемът е в това, че този президент е продукт на кръгове около седмичника “Капитал”, с който той има бизнес интереси в миналото, но също така и система от неправителствени организации, включително Института “Отворено общество”. Огнян Минчев, политолог, когото споменахте, но също така и други “лидери на общественото мнение”, които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси“, заяви в интервю за австрийската медия Василев.

По думите му Плевнелиев е бил избран за президент на България благодарение на харизмата на Бойко Борисов. „Този президент представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. Но дори и да казвам това, аз никога няма да направя нещо срещу държавата или правителството. Не съм го правил и в миналото. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България и инвеститор в различни важни области аз съм заинтересуван да има стабилност, а не улични протести. Тези събития може да помогнат обаче на хора като Иво Прокопиев“, казва още Василев.

Според него Корпоративна търговска банка е била „опозорена“ в Европейската комисия, защото за нея се твърди, че е облагодетелствана от държавата. Комисията обаче не е открила доказателства и случаят е приключен. „Но моите опоненти направиха всичко възможно да удължат максимално разследването срещу българската държава и банката ми. Те също така настояват президентът и временното правителство да продължи атаките срещу мен“, казва банкерът.

Първоначалното предложение за номинация за министър на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г. е бил бившият генерален директор на “Икономедиа” Бисер Боев, продължава с изложението си Цветан Василев, добавяйки, че негова леля „по случайност“ е Кристалина Георгиева – еврокомисар на България в Брюксел. Боев е съученик и с бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Боев не е станал министър заради общественото недоволство, но на негово място бил назначен Трайчо Трайков – приятел на Дянков от университета. „По ирония на съдбата кръгът „Капитал“ сега се опитва да се дистанцира от политиката на Министерството на финансите“, казва още Василев, защото „финансовата и икономическата му политика са се провалили”. Банкерът контрира и изказването на президента Плевнелиев при представянето на слубженото правителство, че това е рестарт. „Какво рестартиране? Едни и същи хора седят на заден план“, казва още Василев.

"МИГ нюз"

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев