Община Сливен

Скандално е кметът да изнудва с декларации за конфиденциалност. Какво казва Александър Кашъмов

25.03.2013 / 11:15:00

Вчера и общински съветник от БСП потвърди, че кметът Кольо Милев наистина изнудва лидери на групи в общинския съвет да подписват декларации за конфиденциалност относно предоставяните им справки за разходените средства за м. г. И призна, че това е наистина абсурдно.

Скандално и абсурдно. Защото Законът за достъп до информация категорично изключва това. Той бе създаден и приет именно с цел един бюджет като общинския например и харченето на парите, които са на гражданите, да бъдат под обществен контрол и публични. Духът на закона е ясен: никакви вътрешноведомствени съображения, декларации и пр. нямат сила да го заменят. Информацията, която се съхранява в общинска администрация не е на кмета и неговите чиновници, а принадлежи на гражданите.

Кольо Милев явно си има свои закони. Сред и без това изнервената и работеща в напрежение общинска администрация вече плъзна друго негово прозвище – Лукашенко. Прозрачаността и публичността явно не пасват на сливенския Лукашенко, въпреки слабостта му към публични изяви с напоителни речи. Както при комичното и гротескно откриване с рязане на лента, с девойки с носии и пр. при безпрецедентното може би в историята на общините тържествено „откриване” на… отремонтирания подлез в съседство с ж.п.гара.

За съжаление, някои от общинския съвет са се поддали и са подписали декларацията - научи „Седмица”. По този начин те са предали интересите на гражданите, гласували за тях. Предали са и закона, който изисква съответна защита.

Притисканите за подписи спокойно могат да заведат дела срещу Кольо Милев и със сигурност ще ги спечелят – коментират юристи. Гражданите - също. Присъдите нямат наказателна стойност, но ще бъдат ярък публичен израз срещу властовия произвол на кмета-солдафон.

„Седмица” се обърна за становище към шефа на правния екип на Програма „Достъп до информация”, придобил с деятелността си европейска известност, г-н Александър Кашъмов /на сн. горе/. Според него, действията на кмета са абсолютно несъстоятелни и Закон за достъп до информация не може да бъде погазван. Никой няма право да налага подобни условия на местните парламентаристи, представляващи своите избиратели.

Георги Вл. ПОПОВ

Бележка на редакцията: Като красноречив пример в тази насока ще посочим периодично предоставяната информация на медиите от страна на ръководството на парламента във връзка с изхарчените средства от депутатите за гориво за автомобилите, командировки, договори за сътрудничество и пр. Бяха назовавани поименно и конкретните депутати. От правителството също не пестяха информация в тази посока.

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев