Община Сливен

Кризата мачка Ямбол: Доходите на хората се сриват

25.03.2013 / 08:44:24

Двойно са спаднали цените на наемите по двете централни улици на Ямбол, съобщава БНТ. Въпреки това търговията в града бележи най-ниските нива от години насам.

По централните улици на Ямбол трудно може да се открие свободна площ, но кризата доведе до известни промени. Банките с повече от един офис започнаха да ги освобождават и това раздвижи пазара на атрактивни наемни площи в центъра на града. Оживлението обаче се дължи най-вече на двойния спад на цените на наемите.

Към момента средният наем на квадратен метър търговска площ в централната част на града е между 8 и 10 евро на квадратен метър... В сравнение с 2008 г. тогава цените се движеха за квадратен метър ...между 15 и 20 евро, а за някой по-атрактивни имоти са стигали и над 20 евро, заяви Таня Мирчева, брокер на недвижими имоти.

Намалените наеми обаче не раздвижи търговията в града. Търговци се оплакват, че не са имали по-слаб сезон от години. Рязко е намаляло търсенето на стоки,особено на тези, които не са свързани с прехраната.

Хората нямат възможност да купуват. В сравнение с други години над 50 % до 70 бих казала, че има спад на купуване на стоки, на търсене, казва Вяра Стоянова.

Няма просто хора, нямаме клиенти да търсят този вид стока, няма и хора в града, това е проблемът, млади хора няма вече в града, споделя Георги Георгиев.

Причина за намаленото търсене е и драстичният спад на доходите в Ямбол. За една година областта се срина от 15 на 27-мо предпоследно място по средна работна заплата, което вещае още по-голямо задълбочаване на кризата в региона.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев