Община Сливен

От Москва готови да приберат тялото на Борис Березовски

25.03.2013 / 08:38:52

Кремъл е готов да прибере тленните останки на Борис Березовски в Русия, ако това бъде поискано от негови роднини, заяви вчера говорителят на президента Владимир Путин пред телевизия “Дожд”.

Съобщението изненада мнозина, които не очакват Кремъл да се погрижи за големия враг на Путин (виж карето вдясно - б.р.). Породиха се дори слухове, че стъпката може да е породена от желанието останките на олигарха да бъдат прибрани в Русия, за да не станат обект на допълнително разследване за причините за кончината му.

А те остават неизвестни. Мъртвото тяло на Березовски (67) бе открито в събота вечерта във ваната в дома му в Съри, край Лондон. Първата разпространена версия бе, че се е самоубил. Който познава Березовски, няма да повярва на това, твърдят обаче близки на олигарха.

Малко след съобщението за смъртта му Кремъл обяви, че Березовски е писал писмо до Путин, в което иска прошка и го моли да му разреши да се завърне в Русия. Березовски, “разбира се, живееше под голям стрес и мисля, че имаше симптоми на депресия, но не беше чак толкова зле”, заяви Александър Голдфарб, шеф на неправителствена фондация в Ню Йорк, създадена през 2000 г. от олигарха.

“Абсолютно не вярвам да има такова писмо”, допълва и опозиционерът Андрей Сиделников.

Без следи от радиация

Британската полиция вчера прати експерти по химически, биологични и радиоактивни материали да изследват дома на покойния. Но не бе открито нищо съмнително. Тялото на Березовски остана в къщата по време на специализирания оглед. Въпреки това смъртта остава “необяснима”, коментира Скотланд ярд и обеща изявление “до дни”. Посочи само, че няма следи от “външна намеса”.

“Няма смисъл от живота”

Репортер на руското издание на “Форбс” е разговарял с Березовски часове преди смъртта на олигарха, разкри списанието. Разговорът от петък в лобито на лондонския хотел “Фор сизънс” не се е записвал, а репортерът обещал да не публикува нищо от него. След неочакваната кончина журналистът разкри, че Березовски признал, че имал твърде идеалистична представа за изграждането на нова, демократична Русия, както и твърде висока оценка за демократичността на Европа. И двете нагласи с времето се променили. “Не желая нищо по-силно от това да се върна в Русия”, казал Березовски. А на бележката, че там го чака затвор като Ходорковски, отговорил: “Ходорковски... се запази... а аз... изгубих смисъла на живота”.

/Труд/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев