Община Сливен

Брендо въртял кокаинова империя за 26 милиарда

24.03.2013 / 13:35:00

Българинът Евелин Банев-Брендо е управлявал кокаинова пирамида, която е спечелила 26 млрд. евро. Това твърдят източници от италианското разследване пред сайта linkiesta.it. Бащата на отвлечената на 10 март Лара в София се грижел от финансирането до транспорта на кокаина от Латинска Америка до Испания, а оттам през Гърция и Хърватия до Италия, Холандия и Германия.

Той поддържал връзките както с колумбийската мафия, така и с лидерите на италианския клан Ндрангета. В разговорите Брендо бил наричан единствено "Б". Оперативното ръководство на каналите било осъществявано от Радослав Атанасов-Радето от Благоевград и от италианеца Антонио Мелато.

Дрогата тръгвала от Латинска Америка с кораб майка, който прехвърлял наркотика в открито море в Атлантика на наети от Радето яхти и кораби срещу 40-80 000 евро. Кокаинът акостирал в Испания, а след това тръгвал към Гърция и Хърватия. Оттам дрогата била разпределяна към Холандия, Германия.

Друго разклонение на канала пък карало кокаин чрез т. нар. мулета. Почти всички участници в него били българи, наети от Радето. Срещу 200-до 400 евро на курс те поемали в телата си коката. Мулетата пътували със самолети от Колумбия и Гватемала, като носели между 20 и 140 капсули с кокаин. "Когато пристигнели в Италия, хората на Радето получавали обаждане с фразата "Кокошките са тук".

Цялата престъпна дейност била документирана в общо 656 страници доклади, пълни с подслушвания между куриери и трафиканти, твърди още италианският сайт.

/Стандарт/

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев