Община Сливен

Най-интересното в сайта ни през седмицата

23.03.2013 / 12:58:00

Сливенският кмет е на път да оправдае прозвището си Кольо Банкета

Източникът от общината, който макар и с много уговорки ни предостави преди дни справка за раздадените на медиите суми, този път сам ни потърси. Шокиран /както стана и с нас/ от изхарчените от кмета Кольо Милев представителни и пр,

Вече информирахме, че областният управител Марин Кавръков има право на 3000 лева представителни за година, което няма да му стигне дори само за кафетата и букетите по даден повод. Солдафонът Милев е заложил в неприетия още бюджет… З0 000 представителни за себе си!... Но това е капка в морето в сравнение с истинските суми, които фриволно харчи по време на криза и на почти фалирала община.

Общинският чиновник не пожела да бъде докрай конкретен и посочените от него цифри варират около действителните, както разбрахме. Ето за какви пари горе-долу става дума:

За командировки в чужбина /недовели до никакъв пробив в инвестиционната стратегия на общината и с нова готвена за Китай/ - около 35 000 лева!

За представителни: около 38 000 лева!

Отделно за... тържества и гости: близо 19 000 лева!

За командировки в страната: скромните 5 000 лева.

Общо - около 100 000 лева!

Дори един министър в правителството на Борисов не е разполагал с подобни средства – ни информира сливенски депутат. - Лично аз ползвам само командировки и имам няколко договора за скромни суми със сътрудници - добави той.

Кольо Милев е поискал и нови 30 000 лева само за представителни в новия бюджет. Тоест, с 10 пъти повече от полагащите се на областния управител Марин Кавръков.

Пир по време на чума! - това може да се чуе откакто преди дни областният управител излезе със становище по въпроса. Нека припомним, че на Никулден градоначалникът напълно оправда прозвището си Кольо Банкета, като събра около 200 души в "Национал" послучай… именния си ден. Сред тях не само местни политици, общинари и пр., но и представители на съдебната система. На тържеството кметът влезе в любимото си амплоа: да държи реч и да се харесва на всички. И не е толкова важно кой е платил сметката. Става дума за манталитет.

Вероятно с предложените от него високи местни налози щеше да порасне и апетитът му за повече представителни, за тържества и гости и за нови воаяжи, като планирания след дни в Китай и пр. И то не само с общински съветници, но и с преводач/ка/.

Надежда всяка тука оставете! – е изписано пред пред входа на ада /Данте/.

Георги Вл. ПОПОВ

Б. Р.: Според нашия източник, кметът-цербер задължава групите общински съветници да подписват декларации за конфиденциалност. Тоест, да не дават публичност на представените им справки от общината, което е в абсолютно противоречие със Закона за достъп до информация и е във вреда на гражданите. Дори правителството и министерствата не си позволяват това.

Да не би да живеем в Северна Корея или Белорус? – ще се запитат не без основание нашите читатели.

Стъкмистика: Сливен бил 12-ти „Най-добър град за живеене”! Моля?

Сливен бил на 12-то място като „Най-добър град за живеене” – според вече публикуваната анкета на „Дарик радио” и „24 часа”. От вчера насам сливналии са в недоумение и жлъчно я коментират. „Това е подигравка с нас!” – казват те.

Изписаното за Бургас, за Стара Загора, София, Благоевград и пр. никой не подлага на съмнение. Сливенският „балон” обаче бързо се пука и всички знаят защо. Не само за разнебитените улици и тротоари /наследство от Йордан Лечков/, не само за скандалните провали с европроектите и др., но и заради растящата безработица, безпътицата при младите, липсата на инвестиции, лошото управление на Кольо Милев, информационното затъмнение и т. н.

Довчера кметът и неговият заместник бяха със запорирани автомобили, банковите сметки на общината също са блокирани, няма напредък в продажбата на общински имоти. А изпомпването на общината с огромни средства като цитираните неведнъж от нас 1 млн. и 300 хиляди за кръстовището край „Тернопол” недвусмислено подсказват за истинската картина в община Сливен. Защото кръстовището на Петолъчката струва по-малко от 100 хил. лева. Наливаните в медии и други субекти големи средства без да имаме представа за какво се прави - това е друг аспект в сливенската драма. А ето че оня ден вечерта по Канал 6 шефката на общинския съвет Мария Григорова изнесе, че кметът е сключил договори за незнайно какво за 5-6 млн. лева и че са броени 2 млн. и 600 хиляди лв. аванси, но общински съветници нямат представа за какво.

Кольо Милев /за това със сигурност се плаща/ се уреди с втора награда „Кмет на 2012” от почти неизвестната „БГ ТВ” на банкет в „Парк-хотел Москва”. Неотдавна пък - с наградата „Златно евро” за постижения /неизвестни нам/ в сферата на евроинтеграцията, дадена му от фондация близка до Първанов и с шеф - социалист. Дали затова някой е заплюл 12-тото място на Сливен или са платени допълнително средства?

Само преди година май пак „Дарик радио” и „24 часа” бяха отредили на Сливен 21-22 място преди Силистра, Видин и Монтана. За 1 година обаче явно се е случило чудо, а?!

„Седмица”

В сливенската БСП пощуряха: Кольо Милев с мерак да води листата!?

Всичката Мара втасала в общината, та кметът Кольо Милев го хванал меракът да води листата на сливенската БСП за предстоящите избори. За това ни информират неколкократно източници от червената партия. А само преди десетина дни същият заяви, че няма такова нещо.

Това, според тях, създавало огромно напрежение в битката за парламента. Мераците на кмета, и то на фона на набъбналите проблеми с общинския бюджет и пр. будели голяма тревога.

Доверяват ни, че Милев опитва да ползва за целите си партийни организации по селата и бивши военни, които пишели писма до местната централа с подкрепа за кметовата кандидатура. Според същите, Милев вече е представил мотивационно писмо, в което изразявал съгласие да води листата и настоявал, че може да бъде много полезен на БСП.

Това, научаваме, е наляло допълнително масло в огъня, особено сред главните претенденти за въпросната листа Деян Дечев, Асен Гагаузов, че и Мартин Славов, който напъвал да му бъде опростено наказанието заради скандалния „Сливен гейт”. Нещо повече: пак според същите източници Кольо Милев настоявал на избираемо място в листата да бъде сложена много близката му д-р Наташа Петкова. „Ще пукат кости и хвърчат пера!” – коментират и редови членове на БСП.

Ако всичко дотук се потвърди в по-следващо време, то няма да е изненада. Парламентарните избори са удобен трамплин за солдафона Кольо Милев да се понапъчи по събрания, митинги и пр., да е на фокуса на любимите си медии с пространните си маниловски речи, да се наплати на предложилите го от най-горе за кмет, пък и нещо друго може да падне не от небето, а от заинтересовани спонсори и пр. – коментират.

Бог да й е на помощ на община Сливен! – клатят глави разтревожени бесепари.

„Седмица”

Поръчково?: Дейвид Славчев срещу Радостин Русев. Защо ли?

Дейвид Копърфийлд, Дейвид Камерън, както го нарекохме на шега, или просто Дейвид Славчев, бивш водещ в Канал 6, ни се яви преди два дни в гротескната роля на изобличител срещу „лапащия общински пари” Радостин Русев.

Филмчето не е изненада: то е продължение на „странната медийна политика” на кмета Кольо Милев, със сигурност е поръчково и отразява едно към едно окопната му война с „Бул гейт” и „Хидросистеми”. Напоследък Милев ту дава знак за възможен диалог в намирането на изход от кризата с блокираните банкови сметки, ту нахъсва срещу „врага” медийните си хрътки, видно от набъбналите им банкови сметки.

Чутото и видяното по Канал 6 отново вони на поръчка, без да гадаем дали е трезва съвсем. Бившите колеги на Славчев със сигурност ще разберат какво имам предвид.

В лежерния му монолог с префърцунени акценти на вестоносец на истината и майстор в разплитане на интригата, с опит за ехиден хумор и други шмекерии, въпросният Дейвид не ни казва нищо ново, нито пък казаното е вярно докрай.

И тук му е мястото да поясним: „Седмица” не е адвокат на Радостин Русев, напротив. Ние сме комай единствената медия, която разкриваше и бичуваше далаверите на Йордан Лечков и неговото обкръжение. Именно стратегията на Лечков с неговите рамкови споразумения и други от този род пося пълния хаос в община Сливен. Заради преяждането с обществени поръчки не сме щадили нито „Бул гейт”, нито фирмите на братята Петкови, нито „Гради”, нито „Биндер”, „Сименс” и пр., заради договорените от Лечков за много години напред асфалтиране, осветление и пр. на „атрактивни” цени. Техният „пир по време на чума” продължава и днес с благоволението на сегашния кмет… Вече сме писали, че преяждането с обществени поръчки, както се случи и с „Бул гейт”, и с др., се оказа нездравословно за някои от споменатите фирми и породи в изобилие обществен негативизъм. А заради наивността си да тръгне в такива мътни води с гениалния стратег от Воденичане, Радостин Русев плати и продължава да плаща дори за несторени от него неща.

Филмът обаче не е за истинския господар на хаоса и далаверите – бившият кмет. Де беше Славчев в ония години? Защо не започна именно с Лечков? Амбициите на създателите на филмчето съвпадат напълно с тези на сегашния кмет. Кольо Милев не е гъкнал срещу своя предшественик, не е дал в прокуратурата нито един сигнал срещу него, а в делото за Парашутния полк общината претендираше не за щети, а за пропуснати ползи… Гореспоменатият Дейвид обаче е тръгнал да пита Радостин Русев защо е взел „количките на кмета” и защо като общински съветник е „най-големият враг на общината”? Защо се бил скарал едва ли не нарочно с Лечков и оставил улиците разкопани…

Славчев извади спорни цифри: за стойността на поръчките, за Старческия дом и пр., но най-вече се заигра с отсъдените от ВКС 5,5 млн. лв. на „Хидросистеми” и „Бул гейт” за водния цикъл, споменавайки само какво е отсъдил Административният съд. Що значи там някакъв си ВКС, що значи закон – няма значение. Важното е да лъсне истинската същност на „врага” на общината, запорирал сметките й и заради личния си интерес. И най-вече „количките” на кмета.

Явлението „Радостин Русев” не е еднозначно, но това е сложна и непосилна тема за безпомощния медиатор Дейвид. Със сигурност обаче Русев си е дал сметка за много неща. Доказателства за това има доста: опитва се неведнъж да седне и да преговаря с общината, готов на редица отстъпки. А по собствените му думи даренията му /включая завършени, но неплатени обекти по селата и другаде/ възлизат на около 5 млн. лева и той не претендирал за тях. Спонсор е на редица мероприятия като събора на Агликина поляна, селски сборове и т. н. Знае се, че като общински съветник от 6 години насам не е взел и стотинка от общината. Но думата ни е за друго: за готовността му да седне и преговаря, което начесто декларира. Някои скромни стъпки на кмета в тази посока доведоха например до вдигане запора на леките му автомобили. Другото обаче не помръдва. А ето сега и медийна атака, платена със сигурност знайно от кого. Враждебността и нежеланието за диалог докараха общината в ново тресавище: досега са се насъбрали 1,5 млн. лева за такси, за адвокати и пр. по изгубените дела срещу „Бул гейт” и „Хидросистеми”. За подобно нещо във всяка нормална страна от ЕС бият дузпата на съгрешилия. В нашия случай това със сигурност няма да се случи.

Независимо от негативите, надигналият се срещу Лечков бизнесмен насъбра и доста симпатии. Защото с това се сложи край на агонията в общинските дела, довели до загуби на милиони от европроекти и др. По време на предизборната кампания през 2011 г. и след нея Радостин Русев се превърна в незаобиколим фактор в политическия живот на региона, видно и от изборните резултати на неговата коалиция „Съюз за Сливен”, която спечели 12 кметски места. На пресконференциите му по време на кампанията, пък и след това, се видяха дори по-качествени послания в политически, икономически и правен аспект, отколкото в много други щабове.

Тук ще припомним, че едничкото дело срещу Русев за ДДС се оказа ялово. Впечатлява фактът, че той няма задължения към хазната, към НАП и че редовно е плащал доста добри заплати на работещите във фирмата му, както и социалните им осигуровки.

Продължаващото демонизиране на Русев и насъскването на медиите срещу му подсказва за ограниченост и ниска управленческа култура, за неспособност за диалог, за склонност към раздаване на присъди на всяка цена и пр. Призивите на общинския съветник за преговори и взаимни компромиси явно не намират почва в сградата под часовника.

А за изпълнителите на черната работа в омаскаряването на този и онзи винаги ще се намерят медии и изпълнители като Дейвид Славчев.

Георги Вл. ПОПОВ

Супермайтап: Инженер от общината слави в стихове „светеца Кольо Милев

Такова чудо не се бе случвало дори в комунистическо време. С едно изключение: стихотворец на име Илия Драгиев, бе изпратил стихове в ЦК на БКП със следното посвещение: „На другаря Живков Тодор, за да бъде свеж и бодър”. Не бе възславен в стихове дори Георги Данчев. Кольо Милев обаче – да. Днес местен сайт публикува творенията на инж. Калин Минчев. Който, представете си, отговаря за… уличното осветление в общината!

Според сайта, 36-годишният общинар бил войник при Кольо Милев в сапьорния полк в Сливен, а от 7 години работи в сградата под часовника. Две от многото си стихотворения посветил на своя работодател. Цитираме буквално предоставените от Минчев строфи, от които на някои може да им призлее, та да хукнат към… едно място:

Небето нявга своя блян отвори,

дарява Бог на таз земя живота.

Светъл лъч в отбрани двори,

с чиста душа яви се светеца.

Това – по случай именния ден на градоначалника!

Четем още:

В крепко здраве ти ще плуваш,

през море на сбъднати мечти.

На живот блажен ще се любуваш,

че в сърце ти обич ще кипи...

...Нека силата със теб е

- бъди ти мъжкар,

с чиста душа погледни

към небето.

И подир тези строфи, ако сте по-гнуслив, ще се наложи да изтичате отново до...

Друг служител от охраната, съобщава сайтът, както и една от секретарките, също редели стихове.

Е, община Сливен трябва все пак с нещо да се прочуе, нали! Става дума все пак за „Кмет на 2012-та!”.

„Седмица”

„Соларно” бъдеще за Гагаузов, дори да не е депутат

Енергийни шефове и неколцина депутати, сред които Асен Гагаузов, разполагат с ветрогенераторни и соларни паркове, коментира снощи ТВ 7.

За енергийните шефове: те са изкупували ел-енергия от регистрирани на техни близки централи. Но според ТВ 7 същото се отнася и за Асен Гагаузов – с две такива в региона.

Ветрогенераторен и до него соларен парк е построила фирмата „Еко инвест 2004”, регистрирана на името на сина му Павлин в землището на село Воденичане. Според местните люде обаче бизнеса движел самият депутат още като министър на регионалното развитие. Цената на 1 мегаватчас произведена ел-енергия тук е 485 лева. Каква е чистата печалба за семейство Гагаузови, не се знае.

Имотите са на Министерството на земеделието. Единият от тях е закупен по 45 стотинки на квадрат, а другият – по 1,70 лева…

ТВ 7 коментира още, че Асен Гагаузов не е отбелязал това в декларацията си за конфликт на интереси относно въпросните електроцентрали.

На опита на телевизията да изясни нещата с него, сливенският депутат изригна: „Вие не сте добре! Не ме занимавайте с глупости!”.

Според местни политици, нервността на Гагаузов вероятно има връзка с очертаващия се вариант Станишев да не го тури в изборната листа в Сливен. Според други обаче, Гагаузов вече е взел каквото може от властта и припомнят, че и газоснабдяването на Стралджа е дело на фирмата на сина му.

Няма друг сливенски депутат с подобни бонуси от властта – коментират. Според мълвата, вече скромният бизнес на Янко Янков, управляван от сина му Александър, се сринал заради кризата.

Може би тук му е мястото да отбележим, че управленческата и политическа кариера на Асен Гагаузов стана факт по време на кметуването на Янков. Тогава бе назначен за зам.-кмет на Сливен. Заради депутатската кариера Гагаузов напусна поста си на кмет по средата на мандата с няколко скандала около закупени превозни средства от „Пътнически превози” и др. След идването на власт на ГЕРБ името му нашумя най-вече около скандала „Батко и Братко”. Предприетите процесуални действия срещу него не доведоха до нищо както в случая с Масларова, с Николай Цонев и др.

Сега Асен Гагаузов може да излезе от властта без да се притеснява и с гарантирано „соларно” безметежно бъдеще. Но едва ли ще скъса съвсем с политиката, гарантираща още по-добро такова...

Георги Вл. ПОПОВ

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев