Община Сливен

Румен Петков скочи срещу Станишев. Ще се цепи ли БСП?

23.03.2013 / 10:45:00

С РУМЕН ПЕТКОВ разговаря ЗДРАВКА АНДОНОВА

- Разочарован ли изглеждате, г-н Петков? Да не би, защото ви натискат да се откажете от депутатската надпревара?

- Не. Не знам защо си вадите заключение, че съм разочарован. Никой не ме натиска, ако трябва да съм откровен. Имал съм един разговор със Сергей Станишев, но не бих го окачествил като натиск.

- Какво си казахте със Станишев?

- Какво сме говорили не мисля, че е въпрос, който толкова интересува широката публика. Аз по-скоро съм притеснен от това, че нашите партийни органи не работят. Не си спомням друга кампания, в която предизборният център да блести с отсъствието си. В тази изключително критична ситуация - от гледна точка на държавността, на политическата система, на демокрацията, да не функционира предизборният център за мен е необяснимо, дори смущаващо. Там е мястото, където трябва да се направят анализите и да се набележат основните стъпки и действия. Като че ли в същото положение е и Изпълнителното бюро: от 10 дни не е имало заседание. Това е липса на организация. Или нещо по-лошо - някъде някой нелегитимен, защото не е упълномощаван и не носи отговорност пред никого, взема решения. Така че съм притеснен, но не и разочарован.

- Кой е този "някой нелегитимен"?

- Не зная.

- Не питахте ли лидера си?

- Не съм го виждал от миналата седмица, но пак казвам, че това не е подход на партия със стогодишни традиции. Ние сме нелидерска партия. Ние сме партия, която в най-трудните години е била съхранявана точно поради колективните си органи...

- Някои ваши колеги, ветерани в парламента, сами се отказаха от депутатската надпревара с мотива, че така е редно. Вие готов ли сте...

- Дебело искам да подчертая, че само гробищата са пълни с незаменими хора. Така че такъв въпрос не стои. Аз съм показал, че за мен постът не е от значение и когато си подадох оставката като вътрешен министър. Мисля, че никой няма съмнение, че общество, държава и партия са далеч над мен в личното ми разбиране. Въпросът е друг: защо ние се включихме в делегитимацията на партиите? Аз съм привърженик на идеята за приемственост и обновление. Но не обновление на всяка цена. Аз мисля, че в партията има авторитети, от които се нуждае и тя, и държавата, и парламентаризмът. Ние допуснахме това внушение, което някой ни направи отвън, да стане всъщност единственото послание, което излъчваме в последните 15 дни. Ние не говорим колко работни места ще разкрием, как ще гарантираме чуждестранни инвестиции, какви са същностните ни приоритети. Ние говорим за нови лица. БСП звучи с това в общественото съзнание и това е грешка. Ние допуснахме да станем съучастници в неводенето на политически дебати. Според мен приоритет на приоритетите на БСП сега е да върне обществения дебат в сферата на политиката. Там е слабото място на ГЕРБ. ГЕРБ живее в хаос, в омраза, в отрицание. Говорейки за нови лица, какво ни дадоха новите лица на ГЕРБ? Вие можете ли в момента без затруднение да изредите 20 депутати от ГЕРБ?!

- И тогава какво? БСП да си предложи старите лица, в които доверието е ниско?!

- Не. Нашият предизборен център вече трябваше да е направил оценка на изследванията за всеки един избирателен район. Така ще се види в район Х каква е разпознаваемостта на потенциалните кандидати на БСП, какво е доверието към популярните фигури на партията и ще можем да направим оценка на организационното си състояние.

- А има ли БСП нови лица, които са компетентни?

- Във всички случаи има. Имаме младежка организация, в която има голям солиден потенциал. Ние допускаме грешка - не обяснихме на обществото, че някои искания вече сме ги реализирали.

- Като например...

- Като например мажоритарния вот, гражданската квота в листите. Когато не обясняваш силните си страни, обикновено обществото не те чува.

- Не мислите ли, че вътрешното напрежение и този другарски огън, с който обстрелвате Станишев от няколко дни, ще отслабят БСП преди изборите?

- Когато бъда опроверган в едно от нещата, които казвам, ще се извиня на всички. Това, че казвам истината, която е болезнена, изстрадана, не е другарски огън. Аз ще обявя на конференцията в Плевен какво е другарски огън. Другарски огън е клевета, обида, лъжа. И ще кажа по мой адрес в последните дни кои другари лъжат по най-циничния и безцеремонен начин.

- Кажете ги сега. Кои са тези другари?

- Нека първо пред партията.

- Мислите ли, че преди вота БСП може да убеди хората, че е алтернатива на ГЕРБ?

- Ние трябва да спрем да се занимаваме със себе си и да говорим какво ще направим. Да говорим за провала на ГЕРБ. Нека на две листчета да сложим какво обеща БСП през 2005 г. и какво ГЕРБ през 2009 г. И какво стана - ние удвоихме пенсиите, вдигнахме заплатите, България стана пълноправен член на ЕС. А какво направи ГЕРБ? Замрази доходите, занули чуждестранните инвестиции, практическата безработица в малките общини минава 40%. За съжаление за опростачването в политика огромна е заслугата на ГЕРБ.

- Ако не бъдете издигнат за депутат, ще продължите ли да работите за партията?

- Аз ще работя за партията независимо в какво качество. В това не трябва да има никакво съмнение.

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев