Община Сливен

Стотици сигнали за произшествия заради силните ветрове

22.03.2013 / 18:48:00

Над 110 сигнала за произшествия, причинени от силните ветрове, са получени на спешния телефон 112 до 15 часа днес, съобщават от МВР.

Дежурни пожарни и спасителни екипи са изпратени на всички посочени адреси. Основната част от аварийните дейности са свързани с отстраняване на паднали дървета, елементи от покривни конструкции (керемиди и комини) и мазилки.

12 сигнали във връзка със силния вятър са постъпили в Оперативния дежурен център на Столична община. Няма пострадали граждани.

Три от сигналите са за паднали дървета - в район „Кремиковци”, „Панчарево” и „Студентски”. Не са нанесени материални щети, с изключение на падналата топола в кв. „Дървеница”, район „Студентски”, която е ударила лек автомобил. За отстраняването на падналите дървета са сигнализирани екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението”.

В кв. „Требич” е скъсан електропровод, като за отстраняване на повредата е сигнализирана ЧЕЗ. Паднала е касета на електропреносното дружество в кв. „Връбница”. В 134 СОУ „Димчо Дебелянов” в район „Възраждане” поради силния вятър е провиснала ламарина от покрива, като екип на Пожарната е пристигнал на място и е отстранил опасния елемент. Постъпили са и сигнали за паднала мазилка на бул. „Васил Левски” и ул. „Ген. Паренсов” и във вилна зона „Малинова долина”.

Три билборда са паднали заради силния вятър в Пловдив, съобщиха за Дарик от Пожарната. „Получихме общо 27 сигнала, свързани със силния вятър”, обясни говорителят на службата Георги Кунев. „Те касаят предимно паднали ламарини и дървета, опасно висящи клони и части от покривни конструкции”, допълни той. Въпреки, че няма данни за пострадали, от Пожарната призовават хората да бъдат бдителни и да махнат от терасите си всички опасни предмети, които евентуално може да бъдат издухани от вятъра.

Силният вятър събори дървета и ламаринен покрив и в Пазарджик. До момента са получени четири сигнала в пожарната за паднали клони и дървета по улици в областния град. Силният вятър е съборил и ламарина от покрива на постройка в района на пазарджишкия квартал „Запад”.

Силен вятър духа и в община Габрово. Три сигнала са получени в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Екипите са отстранили опасно надвиснали ламарини, както и счупени стъкла в района на фирма „Картал”. Точна информация за скоростта на вятъра в района обаче липсва, тъй като метеорологичната станция не функционира заради повреда след урагана на 14 март. Според данни от метеорологични сайтове скоростта е над 60 км/ч.

Ураганният вятър преди седмица бе със скорост 120 км/ч. Той нанесе значителни поражения на повече от 70 общински сгради, 420 частни имоти, автобусни спирки, далекопроводи. Първоначалната стойност на щетите за най-спешните обекти бе определена за над 3 млн. лв. Стотици домакинства, фирми и институции останаха с дни без ток. Бурята отне човешки живот, имаше и пострадали.

50-60 км/ч е скоростта на вятъра в Сливен в следобедните часове. Вятърът е пулсиращ, със затихвания и силни пориви. В Кризисния щаб в общината продължават да пристигат сигнали, всеки се проверява и при нужда, изпратените екипи съдействат за справяне с проблема, увери пред Дарик Снежана Кънева, ръководител на щаба.

Няма постъпили данни до този момент за квартали в общинския център или населени места, останали без електричество или вода заради вятъра. Сигналите са свързани преди всичко с откъртени улуци и ламарини по сгради, за скъсани рекламни пана и счупени клони.

Силният вятър откъсна и понесе близо метър и половина ламарина от козирката на жилищен блок по централния булевард в Димитровград, като я запрати на тротоара. Няма пострадали при инцидента.

Всички постъпили до общинския съвет за сигурност и районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в града сигнали днес са за подобни опасни предмети. Надвиснала ламарина от покрива на бившата болница „Марбас”, където се помещават дневните центрове за деца и възрастни хора с увреждания, са отстранили огнеборците. Преди това - и паднало на пътя рекламно пано в кв. Вулкан. Сигнал за опасни ламарини е бил подаден и от района на бившия ПЕК.

Няма данни за опасни повишения на нивата на реките и язовирите. По поречието на река Дунав се наблюдава покачване на водните нива при Ново село (+22 см), Видин (+10 см) и Силистра (+9 см), но те остават под критичната точка.

Специалистите припомнят правилата за безопасното поведение при силни ветрове и смерч, гражданите се съветват да потърсим подслон и да бъдем възможно най-кратко време на открито.

„Когато сте навън трябва да внимавате за падащи отломки и други предмети. Силните ветрове и смерчът засягат предимно горните етажи и тавански помещения. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата. Ако сте далеч от дома си, за временно укритие можете да използвате обществените сгради и подлези. Когато сте на път и не можете да намерите бързо подслон, е добре да спрете автомобила далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси”, съветват властите.

/Дарик/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев