Община Сливен

МБАЛ „Д-р Иван Селимински” е на печалба и без просрочени задължения

21.03.2013 / 14:05:41

2012 година беше успешна за МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен, заяви на

пресконференция изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров. Лечебното заведение е със счетоводна печалба от 600 000 лева и няма никакви просрочени задължения. В момента болницата разполага с 530 легла. За миналата година през лечебното заведение са преминали 24 839 пациенти, от които 22 962 са по клинични пътеки. Получените пари от здравната каса за миналата година са в размер на 14 988 486 лв. Издръжката за един болен на ден е била 677,02 лв. Общият брой на персонала е 785 души. Изплатените пари за работна заплата са 8 909 848 лв. Средно месечната брутна заплата в болницата е 817,94 лв. Д-р Петров припомни, че е възстановена дейността на две отделение – неврохирургия и лицево-челюстна хирургия. В момента завеждащият неврохирургично отделение – д-р Атанас Янкабаков специализира, за да има възможност да извършва гръбначно-мозъчни операции. През годината са извършени ремонтни дейности на стойност 370 000 лв., които са собствени средства. За ремонти от Министерството на здравеопазването са отпуснати 660 000 лв.

Д-р Васислав Петров заяви, че е изпратил протестно писмо до директора на НЗОК, Надзорния съвет на касата и Министерството на здравеопазването. Той изразява своето несъгласие с орязания с около 500 000 лева бюджет на областната болница. Д-р Петров е категоричен, че средствата не може да бъдат намалявани, тъй като от миналата година болницата е разкрила ново отделение в Котел заради закритата общинска болницата. В него има 25 легла, назначени са четирима лекари, девет сестри и три санитарки. Болницата в Котел е получавала годишна издръжка от 45 000 лева, а областната болница на Сливен не получава нищо за тази нова своя дейност. Заплатите за персонала са в размер на 16-17 000 лева. Въпреки намалените средства д-р Васислав Петров бе категоричен, че качеството на обслужване в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен няма да спадне. Лекарите няма да връщат и пациенти, независимо от това дали прогнозния бюджет ще бъде изчерпан. Директорът на болницата заяви, че ако се наложи, ще търси средствата си дори и по съдебен път.

Д-р Петров изрази съжаление, че откакто някои дейности са преминали от Министерството на здравеопазването към НЗОК, средствата са намалени драстично. Парите за реанимация са разделени на две – за пациенти с необходимост от дихателна реанимация (350 лв.) и за пациенти, на които не се извършва дихателна реанимация 150 лв., които според д-р Петров са крайно недостатъчни.

По големия проект на болницата, който е на стойност близо 8 милиона лева, през юни се очаква да пристигне ядрено-магнитния резонанс, за който в момента се подготвя помещение. До края на месец май ще се монтира и нов рентген.

Д-р Петров информира още, че за втори път пише писма до общинска администрация с молба да включи в новия бюджет средства за закупуване на рентген, който ще бъде от голяма полза за неврохирургия при извършване на гръбначно-мозъчни операции, но молбата му е останала без реакция.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев