Община Сливен

Остава в сила запорът на банковите сметки на общината

21.03.2013 / 13:11:27

Запорът, наложен на банковите сметки на общината от „Бул Гейт” ООД, не е вдигнат и към момента продължават съдебни дела. Общината продължава да изпълнява задълженията си по отношение на плащанията и само за миналата година е превела по осъдителните дела над 1 200 000 лева, повечето от които присъдени през предходния мандат. Това съобщи кметът на Сливен Кольо Милев пред журналисти. Той каза, че няма запорирани автомобили на детски и социални заведения. Възбранени са имоти на общината в селата Средорек, Скобелево, Чокоба, Самуилово и др.

Поради установена свръхобезпеченост по изпълнителното дело с „Бул Гейт” частният съдебен изпълнител e отменил описите на моторни – превозни средства и недвижимите имоти на територията на града и насочил изпълнението единствено към земеделските имоти в няколко землища на селата.

„Работим за вдигане на възбраните върху имотите, за които се провеждат търгове. Има продаден имот за 40 000 лева в Самуилово, но реална продажба не може да има заради забрана и бъдещият собственик не може да влезе във владение. По отношение на запорите държавата е защитена по всякакъв начин за разлика от общините, които няма как да се защитят като държавни институции”, коментира кметът. Той добави, че и общината води дело за некачествено изпълнение по водния цикъл в Арбитражния съд, което е на фаза избор на арбитри и са възможни разговори за споразумение.

„Не сме прекратявали работата по обекти на фирмата и никой не им е отказвал да ги довършват. По наше искане за Руски квартал дойде държавна приемателна комисия, даде препоръки, които бяха изпълнени. След приключване на цялата сага с Руски квартал общината дължи над 70 000 лева. Тези пари сме длъжни да платим веднага, след като се подпише констативен протокол и се издаде фактура по надлежния ред и след одобрение от държавната комисия”, каза кметът.

В кварталите „Кольо Фичето” и „Република” до средата на април трябва да се завърши изграждането на шахти от двете страни на пътя. Направени са консултации с автора на проекта Мария Станкова. „Договорът беше изтекъл, ние не сме го прекратили. След 15 дни ги чакаме да завършат обекта, там където е копано да бъде асфалтирано, преди това да се направят напорните проби”, добави Милев.

Обектът в Сливенските минерални бани е завършен на 70%. Необходимо е закупуване на оборудване за водонапорните шахти, за кранове и помпи, които трябва да се поставят. Получена е оферта за 40 000 лева и след закупуването на оборудването обектът може да се завърши за два месеца.

„Има обекти, по които изпълнители са „Стройинвест” и „Стройинвест Сливен” като подизпълнител е „Бул Гейт”. За 27 обекта има избран независим строителен контрол, който ще приеме един по един обектите, ще състави констативен протокол и разплащателни документи, за да може постепенно да се отчитат извършените СМР”, обясни кметът.

В момента в община Сливен тече планова проверка от Сметната палата. „Правени са проверки по отношение на финансите и на банките, с които работим. До момента няма установени нарушения. Сметната палата завери баланса на общината за 2011 г. с няколко резерви, свързани с дейностите на единните бюджетни счетоводства в кметствата. Тази година се надяваме, че няма да има забележки. Никой не може да си помисли, че за една година може да разплатим 10 милиона фактурирани задължения, 11 милиона, които не са фактурирани, но има претенции за тях и 4,5 милиона дълг, останалите преходни обекти и същевременно да обслужваме европейските проекти и програми. Ще се работи със споразумения по разсрочено плащане, като предлагаме дълг срещу собственост”, каза още Милев.

/Пресцентър на община Сливен/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев