Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: 1990 г, „Градът на истината” в Сливен и фалшивият Пламен Горанов

20.03.2013 / 11:17:14

Трите трагични саможертви във Варна, Раднево и София ме подсетиха за едно ужким самозапалване: за измамника майор Светозар Господинов от Сливен, сега адвокат. Почти всеки ден той „лайнометства” /негов израз/ срещу пишещия тези редове.

С жалкия в правописа адвокатин можем да се видим в съдебна зала. Бивши водители на СДС, "Подкрепа" и пр. в началото на 90-те години обаче ни посъветваха да го подминем. Спомням си, че още тогава те ми смигаха и го препращаха на… психотерапевт. Вече публикувахме преди време подробен разказ за случилото се в т. нар. Град на истината на Сливен, за „кмет” на когото бе нарочен обявилият, че ще се пали на площада в името на доброто, на демокрацията и пр. неизвестен дотогава майор Светозар Господинов. Бе наречен Рицар на Демокрацията, на Саможертвата и т.н. Също като Пламен Горанов от Варна, той поиска оставките на кмета Антон Господинов и на градската управа. Само че не отиде да се пали, а се настани в т. нар. Град на истината, обкръжен от феите на демокрацията - нароили се седесарки и подкрепаджийки от обкръжението на Руси Големанов и Ганчо Делев.

Тогава майорът, за когото бившите му военни шефове разправяха нелицеприятни неща и предупреждаваха с кого си имаме работа, бе още млад, почти романтичен и синеок. Демонстрираше решителност да се превърне един вид в Ян Палах на сливенската демокрация и не само на нея. Афишираше религиозно чувство и това правеше драмата да изглежда реална за доста хора. Хората на Ганчо Делев и други „демократи” възпламеняваха от радиокола атмосферата с драстични призиви, а пространството около общината кънтеше от „Оставка!” и какво ли още не.

Президентът д-р Желю Желев ме натовари с благородната мисия да откажа саможертвеника да се пали /сега адвокатът бълва огън и жупел срещу му в стихове!/... Видимо поласкан от вниманието на президента, майорът произнесе в обичайното си обкръжение малка куртоазна реч на благодарност към държавния глава. Днес адвокатинът явно е забравил това, но документите и пресата помнят. На всичко дотук се върза и иначе недоверчивият и винаги саркастичен Радой Ралин, който изпрати телеграма в израз на... възхищение от „решителността” на майора за саможертва. В нея се казваше: „Ти си длъжен да живееш... И не чрез мистичен екстремизъм, синко мой, а чрез упорство в дълга!”. Боже, като чета сега кореспонденциите си във в. „Демокрация”, чак ме хваща срам. Защото в началото и аз се вързах...

Тук ще прескоча всички прелюбопитни детайли от кичовия театър. На 21 август сутринта и аз, и повечето съпричастни към ставащото, полека-лека проумяхме, че имаме насреща си един шмекер, който няма никакво намерение да се пали, Усещането за гротескност и комедийност в поведението на майора вече придоби публични измерения и стана обект на подигравателни коментари. Психическата обремененост и комплекси, лумпенската агресивност, социалното недоволство, мизерната политическа култура и болезнените лични амбиции за пет минути слава създадоха онази болезнена среда с нажежените страсти под Сините камъни...

Ведно с неколцина журналисти, местни лидери, кметът Антон Господинов и митрополит Иоаникий, със смирено и... облекчено лице в храма „Св. Димитър” фалшивият Пламен Горанов изслуша притчовата му изповед за живота и смъртта, за смирението и помирението помежду човеците. Подир туй, съвсем облекчен, измамникът целуна десницата на владиката и тръгна да бере плодовете на своето „Възкресение”.

Така дунанмата свърши и тълпите от разочаровани сеирджии, чакащи саможертвата край паметника на Хаджията, се разотидоха. До вечерта палатките в т. нар. Град на истината бяха вдигнати. Кметът Антон Господинов и градската управа така и не подадоха оставки, както стори във Варна Кирил Йорданов. Самия „герой” Светозар Господинов се поразходи до София, дето бе приет от видни политици и престоя в медийното пространство още доста време. Дни подир августовската сага шефът на БСП в Сливен Данчо Драганов го предложи за шеф на т. нар. комисия по деформациите, коя то просъществува от ден до пладне. Не мина време и фамозният самоподпалвач и „кмет” на Града на истината обсипа доскорошните си съмишленици от СДС със словесна помия, както и нас от известно време насам.

„Седмица” разполага и с видеозапис от августовските събития през 90-та за фалшивия „подвиг” на фалшивия Пламен Горанов...

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев