Община Сливен

Не забравяйте: Пет сливенски дами и църквата в защита на евреите

20.03.2013 / 08:35:00

Не забравяйте: Пет сливенски дами и църквата в защита на евреите

Самуел Ешкенази е председател на Организацията на евреите „Шалом” в Сливен. Неговото семейство, и по-точно баща му, също е било на ръба на оцеляването. Г-н Ешкенази ни предостави протокол на Светия синод на БПЦ от 2 април 1943 г. Нека сливналии не забравят:

Из Протокол на Светия Синод на Българската православна църква от 02.04.1943

Търновски Софроний: Правителството е решено да стигне до полицейски мерки и екцесии. В Скопие, където бях по това време, бяха арестувани всички евреи, мъже, жени деца, болни. Всички бяха събрани в един голям тютюнев склад. Държаха ги известно време под строг арест и впоследствие ги откараха в Полша. Последва разпрореждане и за евреите от Щип. Създаде се голямо вълнение у народа заради тези действия. Настроението на българския народ е в защита на еврейското малцинство.

Доростолски Михаил : Законът за защита на нацията се изроди в страшно гонение срещу евреите.

Софийски Стефан : Страданията, на които са подложени нашите евреи, са нечовешки. Да влезе някакъв в дома ти и да ти каже да си събереш багажа за два часа и да бъдеш готов за заминаване в неизвестна посока, това е нечувано и невиждано за народа ни деяние. С беломорските евреи са се случили в това отношение потресаващи неща. Те са пътували със затворени вагони от Серес до Дупница , без вода и почти без въздух!Еврейското преследвано малцинство вика към нас за помощ и ние не можем да им откажем искрено загрижено християнско отношение...Нека Правителството се вслуша в съвета на родната ни църква.Тя никога не е давала лош съвет.

Сливенски Евлогий: Една утрин бях изненадан, един евреин дойде да говори с мен. С плач ми обясни, че всички евреи в града трябвало на тоя ден да бъдат арестувани и изпратени неизвестно къде...Подир два часа при мен се яви една депутация от 5 видни дами българки от гр. Сливен. Молеха чрез мен св. Църква , която е едничка защита на беззащитните, да се застъпи за жените и децата-евреи. Разказаха ми покъртителни сцени. Изпратих протосингела си да се осведоми от полицейския комендант. Последният обяснил на протосингела, че това било разпоредба на властта и че евреите ще бъдат отведени в лагери. Много граждани в Сливен не бяха доволни от тая разпоредба и настъпи вълнение в града. Към 12 часа на обед се получи съобщение, че се спира даденото нареждане. В последствие се яви при мен делегация от евреи. Изказаха своята благодарност, че Църквата се е застъпила за тях.

Б. Р.: Според г-н Ешкенази, не толкова и не само отделни лица и институции като цар Борис, Българската православна църква, Димитър Пешев, Елин Пелин и пр. са в основата на героичния акт за спасяването на евреите, а най-вече българският народ.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев