Община Сливен

Културни и други вести от Сливен и региона

19.03.2013 / 06:53:00

На 18 март в галерия „Май” с откриването на експозицията „130 години ПГТО „Добри Желязков” – Сливен” беше поставено началото на празничната програма за отбелязване на юбилея от създаването на гимназията. Текстилният техникум или професионалната гимназия по текстил и облекло, както се нарича днес, е първото текстилно училище на Балканския полуостров. Изложбата се организира съвместно с Национален музей на текстилната индустрия – Сливен и представя уникални експонати, свързани с историята на училището и развитието на текстилната индустрия в града на Добри Желязков – Фабрикаджията.

На събитието присъстваха областният управител на Сливен Марин Кавръков, заместник-областният управител Христо Карабекиров, директорите на ПГТО „Добри Желязков” Даниела Караманова, на НМТИ Тони Димитрова и на ХГ „Димитър Добрович” Даниела Ненчева.

Над 500 ученици от началния курс от НУ „Васил Левски”, II ОУ „Христо Ботев”, III ОУ „Д-р Иван Селимински” и V СОУ „П. К. Яворов” посетиха представленията от програмата „Във вълшебния свят на приказките”, които се проведоха от 11 до 15 март в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” -Сливен за четиринадесета поредна година. За голяма част от децата срещата с героите на Ран Босилек бе и първа среща с библиотеката. Само за седмица над 200 деца станаха читатели на Детския отдел.

До края на м.март РБ”Сава Доброплодни” ще бъде домакин и на 10 тържества „Аз съм вече грамотен” на първокласници от различни сливенски училища. За тях и техните родители библиотеката е подготвила интересни драматизации и представяне на услугите и инициативите за деца включени в културния календар на библиотеката за 2013г.

На 15 и 16 март 2013г. в град Бургас се проведе Национално състезание по професии, регионален кръг. За пореден път призови места завоюваха учениците на Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм”Академик Неделчо Неделчев” – Сливен. В категорията „Най-добър млад сервитьор” – Мария Райнова от ХІІ а клас, спечели първо място сред 18 участници и се класира за националния кръг. Подготвена е от Галина Кирова – старши учител по практическо обучение.

В категорията „Най-добър млад барман”- Пламена Пеева от ХІ б клас, спечели трето място сред 12 участници и също се класира за националния кръг. Подготвена е от Елена Узунова – старши учител по практическо обучение.

В категорията „Най-добър млад готвач” – отлично се представи Екатерина Трънчева от ХІ б клас, подготвена от Донка Петрова – старши учител по практическо обучение.

Актьорът Камен Марин е номиниран за наградата „СИВИНА – 2013” за ролите си в спектакъла „Прасето, което искаше да стане принцеса” на Държавен куклен театър –Сливен. Наградата е учредена от режисьорската гилдия към АКТ – УНИМА, България и е подкрепена от Съюза на артистите в България. Отличието се връчва ежегодно, за четвърта по ред година, в навечерието на Световния ден на Кукления театър – 21 март и за него се номинират млади куклени актьори.

Автор и режисьор на „Прасето, което искаше да стане принцеса” е Теодора Попова, сценограф – Диана Узунова – Тодора, музика – Гергана Василева. Ролите се изпълняват от Камен Марин и Венера Нечкова – Фингарова. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 септември 2012 г.

На 01.04.2013 година започва прием на документи на кандидати за месечна стипендия и еднократно финансово подпомагане по “Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от Община Сливен”. Това съобщи Донка Славова, секретар на Комисията по стипендиите.

Месечна стипендия се отпуска за период не по-дълъг от шест месеца. Всяка година се отпускат 45 месечни стипендии в областите: наука и техника – до 15, спорт – до 15, изкуство и култура – до 15. Стипендия се присъжда на дете или младеж, с поне пет значими изяви на местно, регионално или национално ниво, класирано до трето място за последните две години, считано от датата на подаване на кандидатурата.

Финансовият стимул се присъжда на дете или младеж, участник в инициативите, включени в общинската програма за финансово стимулиране на деца с изявени дарби, класиран до трето място за последната година, считано от датата на подаване на кандидатурата. Всяка година се отпускат 30 еднократни финансови стимула в областите: наука и техника – до 10, спорт – до 10, изкуство и култура – до 10.

Дете/младеж е всяко дете/младеж, с постоянен или настоящ адрес в община Сливен, обхванато от образователната система в предучилищен, начален, прогимназиален и гимназиален етап.

Приемането на документи за пролетна сесия стартира на първи април и завършва на първи май всяка година. Комисията разглежда подадените кандидатури и излиза с решение за пролетната сесия в срок до десети юни.

Приемане на документи за есенната сессия стартира на първи септември и завършва на първи октомври всяка година. Комисията излиза с решение за есенната сесия в срок до десети ноември.

Формуляр от искането за предоставяне на финансова помощ можете до получите от деловодството на община Сливен, или секретаря на Комисията по стипендиите. Документите на кандидатите за стипендии ще се приемат в деловодството на община Сливен, или от секретаря на Комисията по стипендиите.

По-подробна справка може да направите в стая 305 в община Сливен, тел.611 305.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев