Община Сливен

Културни вести от община Нова Загора

18.03.2013 / 09:32:15

Четвърти самостоятелен концерт на Александра Маринова

Тя се качва за първи път на сцена едва на 5 години. Изживяването е вълнуващо и толкова силно, че оправдава упорития труд оттогава до днес вече 11 години. Първият й самостоятелен концерт е в пети клас, а днес Александра посреща своите почитатели на четвъртия си самостоятелен концерт в Школата по изкуства „Илия Аврамов”, чиято възпитаничка е. Председател на Ученическия парламент, отлична ученичка, упорита и всеотдайна в разнородните дейности, с които се занимава. Музиката не е единственото изкуство, в което се влюбва. Тя печели награди и в конкурси по изобразително изкуство, а рисунките й се запомнят… Слуша рок и метъл, свири класика – такава разнообразна в търсенията си, намира време и сили за всичко и го върши с много любов и от сърце. Затова успява.

Малко са децата, които могат да издържат един самостоятелен концерт, дори в музикалните училища. Присъствието на сцената, умението да се задържи вниманието на публиката, се срещат рядко и са предизвитакелство, което само музикантите могат да разберат и оценят. „Удоволствие е да се работи с Александра.” - казва за нея Андония Спасова, в чийто клас по пиано е тя. „Тя ме кара да търся нестандартни методи на преподаване, да изляза от рутината, защото има свой начин на интерпретация.”

Четвъртият самостоятелен концерт носи името „Романтически класицизъм” и включва седем композитора: Шуман, Шопен, Лист, Брамс, Григ, Дебюси, П. Хаджиев. Изпълнението им представлява особен риск, изисква се високо ниво, за да се свирят и особено, за да се представят пред публика. Преди концерта младата пианистка изпитва за пореден път сценична треска - вълнението не се променя с годините, но сцената я преобразява. Музиката е светът, който й дава сила. Усеща го за пореден път и публиката.

Новата инициатива на Общински ученически парламент Развлекателно фестивално зрелище /шоу/ „Нова Загора търси таланти” привлече млади таланти в Клуба на дейците на културата на 15 март от 16.00 часа.

То беше открито от зам. кметът Галя Захариева, която пожела успех на най-добрите момичета и момчета, избрани от своите училища на първи тур, да се представят пред журито на Нова Загора. „Дано днес да превърнем тази нова инициатива в една добра традиция за нашия град!”

След предварителен първи кръг, който се провежда по статут във всяко училище, до втория кръг на шоуто са достигнали най-добрите индивидуални изпълнители и танцови групи. Разпределени в три възрастови категории: от 7 до 12 г.; от 12-15 г. и от 16-18/19 г.; те представиха своето изпълнение пред жури в състав: Галя Захариева – зам. Кмет на Община Нова Загора и председател на журито и членове: Соня Петрова – началник отдел ОМДСЗСП, Мария Казакова – секретар на МКБППМН, Дора Люцканова – читалищен деятел от НЧ „Напредък-2001” и Димитрина Димитрова – музикален педагог.

32 групи и индивидуални изпълнители представиха танцовото и песенно изкуство и впечатлиха журито и публиката.

Развръзката предстои на 25 март, когато от 18 часа в театър "Минко Балкански" ще се проведе трети тур на инициативата - гала концертът на талантите. Дотогава членовете на журито имат време да премислят и оценят всички представили се, за да решат при кого ще отиде титлата „Талант на Нова Загора” за 2013 г.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев