Община Сливен

Изследване на агенция Медиана: ГЕРБ води с близо 1 процент пред БСП

18.03.2013 / 08:56:19

ГЕРБ качва проценти; изравнява и дръпва на БСП. Има много социален патос в протестите; има потенциал за нещо ново, но това не е ГЕРБ, а нов Сидеров, смятат социолозите и отчитат електоралните нагласи поне за 5 партии в НС.

От една страна има втърдяване на електоратите, от друга - едно нарастващо напрежение, съобщи по БТВ социологът Кольо Колев от Медиана. Според социологическите проучвания ГЕРБ (21, 3%) води с около процент пред БСП (20,4%) към момента. ДПС има 7,9%. България на гражданите събира 5,1%, Атака - 4,3%. 31,8% не биха гласували.

Обикновено на избори напрежението спада след освобождаване, но ако това не стане, ще има тежка политическа криза. Според Колев огромната вина се носела от управляващите, но след оставката се получила преформулировката - "Всинца са маскари".

Според Галъп ГЕРБ и БСП са с изравнени сили - по 22%. Първан Симеонов каза, че основното питане - Кой ще завърши пръв - вече нямало никакъв смисъл. Властта щяла да е един горещ картоф, който бил от всички нежелан. ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше, бил единият извод. Вторият - че има потенциал за нещо ново, но това не бил ГЕРБ, а нов Сидеров. Има много социален патос в протестите, те са по вина на тежката икономическа ситуация, обясни Симеонов. Това вещаело нова обществена поръчка за нова Атака, но и наличната би могла да спечели.

Сега ситуацията прилича на политическа безизходица, а българите разбрали, че могат всички заедно да протестират и биха го направили отново при следващата несправедливост, независимо от уталожването сега, смята Симеонов.

Не се ли намери нещо цивилизовано, може да се изпадне в една перманентна политическа криза с фашизоидни елементи, предвиди Колев и добави, че това се наблюдавало навсякъде по света. /Фрог нюз/

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев