Община Сливен

Българската православна църква - номинирана за Нобелова награда

17.03.2013 / 13:14:00

70 години сле спасяването на българските евреи БПЦ е единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир, съобщават от синода на сайта си.

Номинацията е направена от Лъчезар Тошев, който има право да номинира кандидати за Нобелова награда за мир. Тошев е един от най-уважаваните и влиятелни българи в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).Като неин вицепрезидент за определено време, той е и първият българин, на когото е връчен медалът "За заслуги" на ПАСЕ, той е почетен асоцииран член на Асамблеята.

По негово предложение в Двореца на Европа редом с бюстп аметниците на най-видните лидери на Европа, наречени "Бащите на Европа", бе поставен и бюстът на Димитър Пешев, зам.-председател на 25-то Народно събрание на България.

През тази година България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи.

Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца е спряно от цялото българско общество благодарение на 43-ма депутати от 25-тото Народно събрание през 1943г., начело с Димитър Пешев, зам.-председател на българския парламент тогава, и на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане (съгласно действащата Конституция) на крайното съдбоносно решение от цар Борис III (9 март 1943).

От Синода припомнят, че инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е Българската православна църква. Нейните архиереи – екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил (по-късно патриарх Български), както и целият Синод на БПЦ играят водеща роля за спасяването на еврейската общност.

Митрополит Кирил в пълно архиерейско одеяние и жезъл ляга на релсите пред влака на Пловдивската гара, пълен с невинните български евреи, и заявява, че влакът ще тръгне само когато първо премине през неговото тяло.

Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция. /Би нюз/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев