Община Сливен

Потвърдиха автентичността на цигулка от "Титаник"

17.03.2013 / 14:11:00

Автентичността на цигулка, свирила при потъването на "Титаник" и събирала прах на таван в Бридлингтън, Великобритания, преди да бъде намерена, е потвърдена от експерти, пише в. "Дейли експрес".

Историците дълго време са смятали, че инструментът от палисандрово дърво е безвъзвратно изгубен в трагедията с потъналия през 1912 г. кораб, в която заедно с 1500 души загива и 34-годишният му собственик Уолас Хартли.

Хартли си акомпанира на цигулката, докато с останалите музиканти свирят химна Nearer, My God, To Thee при потъването на "Титаник".

Мистерия обгръща съдбата на инструмента, след като той не е открит сред принадлежностите, намерени заедно с удавеното тяло на Хартли.

През 2006 г. обаче синът на любителка музикантка, чиито имена не се споменават, заявява, че е открил цигулката на тавана в дома на покойната си майка в Бридлингтън.

Смята се, че жената е получила инструмента от своя учител по музика, който е имал връзки с местния клон на организацията Армия на спасението.

още по темата

Цигулката е предадена на организацията след смъртта на Мария Робинсън през 1939 г. Робинсън е годеницата на Уолас Хартли, която му подарява инструмента за годежа.

След седем години старателни проучвания експертите сега потвърждават, че цигулката, намерена в калъф с инициалите на собственика й, наистина е същата, на която Уолас Хартли свири при потъването на "Титаник".

Анрю Олдридж от аукционна къща "Хенли Олдридж и син", организирала търгове за принадлежности от потъналия кораб, казва: "Посветихме последните седем години на събирането на доказателства за автентичността на инструмента и можем да кажем без всякакво съмнение, че това е цигулката, на която Хартли свири на "Титаник".

Това е един от най-значимите артефакти, свързани с трагичната история, и вероятно най-ценният".

Откритието потвърждава вестникарска публикация от времето на трагедията, според която тялото на Уолас Хартли е намерено с привързания към спасителната му жилетка инструмент в калъф.

Цигулката след това е върната на Мария Робинсън.

Автентичният инструмент, оценен на шестцифрена сума, ще бъде изложен в края на месеца в кметството на Белфаст, където е построен "Титаник".

/Вести БГ/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев