Община Сливен

Най-интересното в сайта ни през седмицата

16.03.2013 / 14:47:00

Георги Вл. ПОПОВ: Какво не достига на протестите в Сливен?

Много ли са или малко 100-150 протестиращи, колкото бяха вчера в Сливен? В Стара Загора са били едва 30, в Хасково – 40, във Враца – 50. Шествието до ЕВН в Сливен в края на февруари с около 3 000 участници е вече трудно постижимо.

Както писахме вчера, сливналии имат по-голямо основание да излязат на улицата от варналии, софиянци и пловдивчани може би. Срещу онези политически, икономически и други лобита, докарали на власт Йордан Лечков например и довели до съсипия и невиждан грабеж града ни. Заради провалените европроекти, липсата на инвестиции и пасивността на общината, общинския съвет, местните партии и депутати, на гражданското общество като цяло.

На вчерашния протест справедливо бе надигнат глас за цената на водата. А вдигната купчина с камъни пред съда най-сетне подсказа за един по-автентичен инстинкт за справедливост. Защото именно съдебната система е най-вече гнилата основа на българското общество. Какво да говорим за тази в Сливен, в която някои магистрати си спечелиха прозвището „отводници” заради несекващите си опити да избягат от заплетените казуси относно случая „Лечков”, например.

Освен инцидента пред общината с обикалящия площадчето пред нея „форсмажорно” антиБуда, антиЦветаноф, антиЦацаров и пр. странник, в дните на протест кметът Кольо Милев се ползва с комфорт и не е заплашен от обругаване. Парадоксът се състои в това, че този комфорт му е гарантиран от общинския съвет, който свали до едни от най-ниските в страната данък-сгради и такса-смет. Нещо, за което сега в Пловдив искат оставката на тамошния му колега… Гражданите нямат претенции и към „Топлофикация” заради що-годе нормалните цени на топлото…

Ала това едва ли изчерпва темата какво не достига на протестите в Сливен. Връщаме се отново към темата за краха на гражданското общество. Ако то не се бе снишило през последните десетина години, нямаше да се стигне дотам да няма нито един масов автентичен протест срещу безхаберието, арогантността и процъфтяващата корупция. Днес на улицата са предимно младежи и тийнейджъри, чийто бунт срещу властващите порядки не е осъзнат и докрай премислен. Славните традиции от миналото, показани наскоро в документален филм на Гендов по Канал 6 ни изправят лице в лице с печалната истина, че Сливен е похабил много от своята социална и духовна чувствителност.

Но може би настава време тя да се пробуди?

Георги Вл. ПОПОВ: Странната медийна политика на кмета Кольо Милев

Вчера, плахо и с много уговорки за конфиденциалност, източник от общинската администрация ни представи справка за изплатени суми към 8 март т. г. за консултантски, адвокатски и медийни услуги. Не сме сведущи относно първите две, но четейки за медийните, изпаднахме в потрес. Защо ли?

Четем за първия от списъка: вестник „Сливенски новини” се е облажил с… 32 000 лева! Разтриваме очи от невяра, но е така! Ашколсун и берекет версин, както се казва, за кметския медиен наместник от години Добрин Добрев! Може би дори Йордан Лечков не е наливал толкова в никоя медия. Тук няма да отваряме дума отново за „угасналите” почти безнадеждно тиражи на сливенските вестници…

Следва друг „медиен” шок: вестник „Сливен днес и утре” се е сдобил с 16 692 лева общински пари! За чийто гл. редактор отдава се знае, че дреме вкъщи и преписва оттук-оттам за вестничето си, продаващо се в 150-200 броя тираж!

„Сливенско дело” и „Сливенско дело независим” /явно става дума за един и същи вестник/ е получил около 7 400 лева. С двете си фирми „Медиа консулт” и „Джи Ем медиа” Георги Мангинов /”Сливен инфо”/ е с далеч по-скромните 5 620 лева. Мариана Иванова от „Агенция Сливен” – с 5 000 лева. Ще прескочим още няколко солидни цифри, за да стигнем до софийската фирма „Оупън Майндет”, никому неизвестна, напоила банковата си сметка с близо 46 000 лева от община Сливен.

Въпросната „Оупън Майндет” е регистрирана на 22 ноември 2010 г. с адрес София, ж. к. „Манастирски ливади”, ул. „Лъвски рид” №7, с управител 31-годишната Любомила Тотина. В търговския регистър е записано, че упражнява всякаква дейност: от търговска до маркетингова и рекламна дейност, връзки с медиите и т. н. Тоест, самата „Оупън Майндет” не е медия и засега не е известно какви точно медийни и рекламни услуги е оказвала на община Сливен за въпросните 46 000 лева. В интернет за фирмата има данни единствено, че е участвала в енергиен проект в община Костенец и в друг за корекция на река Марица в същия град. Тук е вече мястото на общинските съветници да се сдобият с информация защо и за какво е сключен договор с нея. Но за това накрая…

Неотдавна и нашият сайт публикува официално съобщение от общината, че кметовете на Исперих, Сливен, Стралджа и някои други са с „престижни” награди от непопулярната БГ ТВ. За „Кмет на годината” бе обявен Бейсим Басри от Исперих, на второ място бе класиран сливенският кмет Кольо Милев, а награда получи и кметът на Стралджа Митко Андонов. Тези награди се връчват за „цялостен принос за развитието на общината”. Последваха многозначителни коментари в редица сайтове. За какво всъщност става дума?

Според изнесеното, собствениците на БГ ТВ Димитър Ледников и Георги Ледников /двама братя/ са били кандидати за общински съветници от ДПС в София, участвали са в редица инициативи по избор на кмет на столицата именно като такива и т. н. Но по-интересна е изнесената информация, че община Стралджа е заплатила на въпросната БГ ТВ 8 000 лв. за филм за общината. Въпросът е: дадени ли са и колко от община Сливен?

Връщаме се обратно към темата за споменатите по-горе медийни услуги. „Седмица”, освен непрестанния поток от материали и информации от пресцентъра на община Сливен, публикува и две карета, от които директно се влиза в сайтовете на община Сливен и общински съвет. За тази своя „скромна” деятелност община Сливен заплати през м. г. около 2 000 лева.

В началото на т. г. стана ясно, че общината ще определя сумите за медийни услуги – от началото на м. март до края на годината. Преди няколко дни гл. юрисконсулт на общината Минко Стефанов /взел досега 16 540 лв. за консултантски услуги!/ ни показа проекто-договор на общината със „Седмица” за 2 500 лева. Тоест, по 250 лв. на месец. В него бе записано, че трябва да публикуваме по 30 материала месечно. Освен всичко друго и досега не ни е ясно защо общината, тоест възложителят, ще определя условията за медийно сътрудничество. То е работа на изпълнителя и това се договаря, а не диктува от някого.

Нека бъдем добре разбрани: става въпрос не за комерсиализъм и обида от наша страна, а за принципно отношение относно ролята и независимостта на медиите. Всякакъв уклон за толериране на отделни такива граничи с опитите на почти всички сливенски управници досега те да бъдат на повикване. Това се случи най-вече по време на управлението на Йордан Лечков. С нас, господа от общината, номерът няма да мине!

Вероятно, сподели нашият източник, споменати по-горе данни ще бъдат предоставени и на настояващите за повече информация опозиционни групи в местния парламент. Но това не е достатъчно. Те трябва да станат достояние и на гражданите, от чиито джобове се вземат тези пари. А в някои случаи – и на прокуратурата. Вече няма място за шикалкавене и шмекеруване. На улицата ври и кипи именно поради опитите на управляващите да излъжат или подведат гражданското общество. Време е за протести именно в тази посока.

Предстои в „Седмица” да преразгледаме своите медийни отношения с общината в следващите дни…

Георги Вл. ПОПОВ: Още за странната медийна политика на кмета Милев

Вчерашната ни публикация „Странната медийна политика на г-н кмета Кольо Милев” основателно разбуни не само медийните среди. Освен догадки за някои щедро раздадени суми, към редакцията текна и друга информация.

Две от фирмите, които вчера пропуснахме, с договори с общината, са „Студио медия” /на която е Канал 6/ и „Фокус нунти”. На първата са платени 19 498 лв., а на втората – агенция „Фокус” – 14 400 лева. Е, и по времето на Лечков шефът на последната Красимир Узунов всякога е бил толериран.

„За огромните разходи на една телевизия близо 20-те хиляди не са чак толкова много. Ние не сме някакво вестниче с двама в екип” – коментира един от собствениците на телевизията. А ние ще добавим, че кметът Кольо Милев обича атракциите в студиото на местната телевизия. И не само в него, видно от изнесеното от нас вчера. Вижда ни се странно, че общината е подминала „Дарик радио”. От него потвърдиха, че нямат договор с нея.

Връщаме се към споменатата „Оупън майндет”, зафичена на адрес /ж к. „Манастирски ливади”, ул. „Лъвски рид” №7/ в някакъв апартамент, Бог знае дали е неин офис. Тя се е облажила с цели 45 720 лева. Според нашите проучвания и постъпващата информация, вероятно става дума за споменаваната и преди от различни източници фирма, смятана за близка до един от инициаторите за издигане на кандидатурата на Кольо Милев за кмет. Става дума за близкия на Първанов Кирил Добрев. Ако е тъй, няма никакво съмнение поради какви причини сливенският градоначалник се е отнесъл така щедро към червения депутат. Нека общинските съветници разплетат докрай тази мистерия. Защото кметът трябва да даде обяснение и за какво са похарчени тези пари.

Връщаме се към темата за т. нар. награди „Кмет на годината 2012” и по-точно за втората награда, връчена на кмета Кольо Милев на тържествена церемония в парк-хотел „Москва” в София. Тя е, забележете, „За цялостен принос за развитието на общината”.

Моля?!

За наградените кметове на Исперих, Стралджа, Дупница, Перник, Средец и пр. нямам спомен да съм чел да процъфтяват. Особено пък Перник. Нямам спомен и от организиращата подобни мероприятия БГ ТВ. Тя се оказа почти неизвестна на повечето ни читатели. Тя не е гледана. Нещата са много прости – поясни моя приятелка, известна журналистка от София: ходи се с камери от тази телевизия в различни общини, независимо от хала им, снима се кметът и някои забележителности, редят се добри думи за него и се сключва апетитен договор за отразяване живота на общината и дейността на нейния кмет срещу значителна сума. След което същият бива обявен за „Кмет на годината”...

В конкретния случай, след всичко известно за пълната съсипия и финансовата драма на община Сливен, за липсата на инвестиции, за нарастващата безработица, за забатачените дела с „Бул гейт” и запорираните сметки, за отнетия от кмета дори служебен автомобил - за каква просперираща община и за какъв принос става дума?

Но вече и за бездомните кучета в Сливен стана ясно, че перченето с гръмки фрази, кокетниченето пред медиите, пиарът и страстта към публични ритуали са по-скоро на първо място, отколкото трезвия и разумен подход към реалните проблеми на общината, нуждаещи се от задълбочен анализ и траен диалог с политическите формации. Изнесеното вчера от „Съюз за Сливен” /оттам се позовават на документи/ за повече от 1 млн. и 500 хиляди лв. излишни разноски по вече изгубени дела подсказва и за непреодолимия стремеж да бъде победен и смачкан опонентът, ако това и да струва твърде много на сливенска община.

Коментарът на всичко дотук оставяме на читателите.

Родният ни край ще крепне яки връзки и с велик Китай

Ето че след Южна Корея, родният ни край ще затегне яки връзки и с велик Китай. Очаква се кметът г-н Кольо Милев да поведе общинския ансамбъл за народни песни и танци и още трима съветници към Шанхай.

Тримата трябва да бъдат излъчени от трите големи групи в общинския съвет. От ГЕРБ и „Съюз за Сливен” категорично са отказали. „Това е пир по време на чума” – се чуват гласове. Шефът на герберите в съвета Димитър Митев потвърди за „Седмица” отказа на групата. От „Съюз за Сливен” коментираха, че не е редно при това състояние на общинските финанси да се правят подобни гезмета. „Става същото като едно време. Тръгва нанякъде хор или танцов състав, а с него неколцина от ОК на БКП и ДС” – каза Радостин Русев. Дали поканата на кмета цели да смекчи позициите на опонентите относно проекто-бюджета – гадаят други.

„При кмета Кольо Милев се наблюдава нарастване на международната дейност на община Сливен” – помпозно-слагачески пише сливенски сайт, като връх на сладоледа е следното изречение: „След завръщането си /Кирил Кирчев от РЗС, Юлиян Каменов от СДС и Христо Ангелов от „Съюз за Сливен/ дадоха отчет пред медиите и връзките на Сливен с Южна Корея укрепнаха”. Брей, да му се не види! И сигурно потекоха милиони от инвестиции към загробената ни община!

Шефът на споменатия по-горе сайт бе общински съветник в миналия съвет и шеф на комисията за международно сътрудничество в него. Доста походи насам-натам, но не се отчете какви връзки е укрепил…

С г-н кмета ще пътува и преводач /по-вероятно преводачка/. Това е осмо или девето негово гезме в чужбина. Връзките на Сливен с Китай не само ще укрепнат, но и направо ще разцъфтят! Ще ходим само с китайски гащи от битака, ще редим осанна на управляващите с китайски компютри и т. н. И накрая ще заселим с работливи китайци обезлюдяващите села в региона…

„Седмица”

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев