Община Сливен

Бедствието продължава, 25 000 българи още са без ток

16.03.2013 / 09:22:13

Близо 25 000 домакинства в 232 населени места в Габровско и Великотърновско и вчера следобед продължаваха да са без ток, след като попаднаха в окото на бурята в четвъртък срещу петък. Засегнати са още областите Шумен и Търговище. Първоначално останали на тъмно и студено заради урагана бяха 73 000 домакинства в 376 населени места, но през деня повредите се отстраняваха.

Стотици са сигналите за паднали дървета, отнесени покриви на къщи и обществени сгради. Бедственото положение в Габрово, Дряново и Трявна остана в сила и вчера. Там поривите на вятъра са стигнали над 120 км/ч. Болниците в Габрово и в Трявна са потрошени, отнесени са на места покривът, дограмите, изолацията. На място в Габрово отиде министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, но тепърва комисия ще смята щетите. Пораженията ще се платят от министерството, а и болницата в Габрово има застраховка.

Премиерът Марин Райков позвънил на кметицата на Габрово Таня Христова рано в петък, за да изкаже съпричастност, включително и към семейството на загиналата под срутило се заради вятъра скеле Боряна Бенева (34 г.). Местният парламент идната седмица ще гласува и помощ за детето .

"Ужасно е нелепо, толкова хубава, млада жена беше. Децата ни заедно играеха. Дъщеричката Габриела е прекрасно дете, във втори клас е. Много свестен е и мъжът Пламен", обяснява през сълзи съседка. Боряна била паркирала колата си до 13-етажната сграда на Дома на техниката. Минута преди да влезе в нея, от строителното скеле от 20-30 м височина полетяла дървена плоскост и я убила на място.

Със заповед на кмета опасното скеле ще бъде премахнато. Районът е отцепен от полиция.

Райков обещал подкрепа за възстановяване на щетите и призовал габровци взаимно да си помагат. Съдействие обещала по телефона и вицепремиерката Деана Костадинова. ГЕРБ пък щели да отделят от субсидията си 100 000 лв. помощ за строителни материали. В Габрово на най-пострадалите първоначално ще бъде дадена еднократна помощ от 325 лв. от дирекция "Социално подпомагане".

/Труд/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев