Община Сливен

И френски министър смята, че ромите не искат да се интегрират

15.03.2013 / 19:58:00

Ромите във Франция не искат да се интегрират. Това заяви френският вътрешен министър Манюел Валс в интервю за в. "Фигаро", цитирано от АФП.

Той каза, че изграждането на селища с цел интегриране на ромите едва ли ще даде очаквания резултат. "Това решение може да обхване само малка част от тях, защото, за жалост, жителите на лагерите не искат да се интегрират в нашата страна по културни причини или защото са под контрола на мрежи за просия или проституция", каза министърът.

Той възнамерява да продължи разтурването на ромските лагери.

"Днес смятаме, че около 20 хил. мъже, жени и деца, повечето от Румъния и България, живеят напълно незаконно в повече от 400 лагера в нашата страна, две трети от тях са в околностите на Париж", казва Валс пред "Фигаро".

Настанили се до бедни квартали, вече обхванати от кризата, те са в основата на проблеми в съжителството, придобиващи понякога тревожни форми, както показват пожарите миналата седмица", добавя той.

През 2012 г. Франция експулсира 12 800 румънци и българи от рекордните изгонени общо 37 хил. души, напомня АФП.

Но през 2013 г. се очаква техният брой да намалее, след като Манюел Валс премахна паричната помощ за "хуманно завръщане" (300 евро за възрастен и 100 евро за непълнолетно дете), която те получаваха.

"Това беше перверзна система, заклеймена и от румънските власти, и от неправителствените организации, която водеше до организиране и дори благоприятстваше инстуционализирането на широка мрежа за нелегална имиграция", подчерта Валс, цитиран от АФП.

/Вести БГ/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев