Община Сливен

Очаква се нова буря, от сливенската пожарна съветват какво да правим

15.03.2013 / 14:55:00

За времето от 21,00 часа на 14 март до 04,00 часа на 15 март, вследствие на бурен вятър в селищата в сливенския и котелски балкан има паднали клони, комини, керемиди и други щети. Екипите на ОУПБЗН-Сливен са действали на сигнали за паднали дървета в град Котел, селата Стара река, Пъдарево и Чубра. Към момента един екип действа в с.Ябланово, съобщават от ОД на МВР - Сливен.

Поради инцидентите, причинени от силния вятъра е затворен пътят: Твърдица -Елена, след билото, от страна на област В. Търново.

Много населени места са без ток- Божевци, Бяла, Братан, Въглен,Градско, детско селище “Качулка”, Дъбова,Зайчаре, Изгрев, Боринци, Каменна, Кипилово, Малко село, Ниска поляна, Новачево, Орлово, Ръченица, Соколарци, Средорек, Стара река, Стрелци, Тича, Топузово, Филаретово, Ябланово.

Населени места без вода няма.

По данни на МЕТЕО АЛАРМ-НИМХ за 15 март 2013г. за област Сливен е обявен код оранжево за вятър. През нощта ще духа силен южен вятър с пулсации до 20 м/с. Около и след обяд вятърът /бора/ ще е от север-северозапад силен с пулсации до 30 м/с.

На територията на град Сливен от 10:00 часа днес с разпореждане на Главния секретар на МВР са разположени екипи на пожарна безопасност и защита на населението и полиция в районите на три от големите кръстовища- „Дамарски мост”, кръстовището на бул.П.Хитов и Ст.Стамболов и кръстовището на изхода на Сливен по пътя за с.Бяла. Целта е екипите да оказват непосредствена помощ при инциденти в случай на силен вятър.

При прогноза за силни ветрове и бури е необходимо да се сведат до минимум излизанията от вкъщи, защото съществува опасност от падащи предмети, комини, керемиди, мазилки, част от покривни елементи, улуци, рекламни пана, дървета и др. Вероятността от възникването на нещастни случаи е голяма.

При възникване на необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта.

Затворете добре прозорците и вратите.

Не оставайте на открито. Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Придвижването да става само по откритите междублокови пространства.

Ако Ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.

Ако сте на полето или в планината заемете ниски места и оврази до отминаване на опасността.

След утихване на вятъра:

Да се избягва преминаването покрай сгради и конструкции, отделни елементи на които са разрушени или отнесени. Съществува опасност част от конструкцията, отделни елементи да рухнат под собствената си тежест, преди да са започнали възстановителните работи.

Да се проявява бдителност по отношение на падащи дървета, повредени стълбове и съоръжения от електрическата мрежа и мрежата за захранване на тролейбуси.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев