Община Сливен

Ураганен вятър в Габрово, млада жена загина

15.03.2013 / 08:49:57

Млада жена загина на място, затисната от паднало строително скеле в Габрово, където стихията е най-силна и достигна над 122 км/ч, съобщава "Би нюз".

Инцидентът е станал на паркинга пред НТС в града. Предполага се, че силният вятър е съборил конструкцията, под обхвата на която се е движела жертвата. Жената е попаднала под скелето. Сградата е много висока и конструкцията се е стоварила върху й с голяма скорост. Вътрешната министърка Петя Първанова изказа съболезнования към близките.

Веднага след трагедията бе създадена организация да се превозват до домовете им хора, които се движат по улицата, за да не пострадат.

Със заповед на кмета на Габрово Таня Христова от 20 ч. тази вечер бе обявено бедствено положение на територията на цялата община заради ураганния вятър.

Бурята изтръгна 20-метрови борове.

На територията на Габрово, Трявна и Дряново бе прекъснато електричеството.

Част от покривна конструкция на МБАЛ-Габрово се откъсна, а болните от някои стаи бяха преместени в по-сигурни помещения, със сменена дограма на прозорците. В болницата ел.токът не е прекъснат, той е подсигурен с резервно захранване.

В града и района има пострадали хора, разрушени покриви, отнесени ламарини, блокирани са пътни участъци, изпочупени са прозорци и витрини. Много семейства в селата са останали без електричество.

48-годишен мъж е бил ранен, след като ламарина паднала на главата му на ул. "Софроний Врачански". Вятърът е съборил и 90-годишна жена на ул. "Македония", която е със счупен крак.

На язовир "Ал.Стамболийски" мъж пострада от паднал клон, но отказа хоспитализация, друг беше със срязана китка от счупено стъкло на прозорец в Трявна.

Има и немалко ранени хора по краката.

Заради бедствието петък, 15 март, е обявен за неучебен и неприсъствен ден за всички училища в общината.

Местната власт призовава гражданите да се приберат по домовете си и да не излизат навън. И по възможност да не използват автомобили.

От „Гражданска защита" в града предупреждават хората да затворят плътно всички врати и прозорци и по възможност да стоят по-далече от тях.

За отстраняване на щетите работят всички екипи на „Гражданска защита", Община Габрово, Енерго-про и „Благоустрояване" ЕООД.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев