Община Сливен

Незаконни премиер и министър заради неясно гражданство?

15.03.2013 / 08:34:02

В член 65 от Конституцията на Република България е записано, че „за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство". Същото се отнася и за членовете на Министерския съвет, според чл. 110. Това императивно изискване в основния закон поражда съмнение за легитимността на назначението на служебния премиер Марин Райков и министъра на околната среда Юлиян Попов.

За Райков и Попов е налице информация, според която те имат двойно гражданство. Първият е роден във Вашингтон, а за втория се твърди, че е член на Консервативната партия в Англия и дори е бил кандидат за общински съветник в Лондон.

Вече четвърти ден президентът Росен Плевнелиев и администрацията на „Дондуков" 2 не дават отговор незаконно ли е служебното правителство.

Пресслужбата на Министерски съвет също не успя да даде официална информация по казуса, тъй като били ангажирани със срещата на служебния премиер с патриарх Неофит.

Раиса Йорданова от Информационната служба на американското посолство поясни за РЕПОРТЕР, че по закон дипломатическата служба няма право да оповестява такава информация. Тя уточни, че единственият, който може да отговори на въпроса има ли американско гражданство е самият Марин Райков.

„Единствено президента може да предприеме действия по отстраняване на служебен премиер", коментира казуса бившия конституционен съдия Неделчо Беронов. Според него Конституционният съд може да бъде сезиран само за тълкование на проблемните членове.

/Репортер/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев