Община Сливен

Над 1 200 сливналии проверяват шефовете си електронно

14.03.2013 / 19:59:00

От началото на годината рязко се е увеличил броят на желаещите да получат персонален идентификационен код /ПИК/, съобщават от офиса на НАП в Сливен. От приходното ведомство в областния център информираха, че все повече жители на област Сливен приемат безплатната електронна услуга, която предоставя Националната агенция за приходите като реално оръжие за борба със сивата икономика и същевременно възможност за гарантиране на лична социална сигурност.

Персоналният идентификационен код представлява комбинация от 12 цифри и дава достъп на клиентите на НАП до електронни услуги без да е необходимо закупуването на електронен подпис. Получаването му става лично в салона за обслужване на офиса на НАП в Сливен или чрез упълномощено с изрично нотариално пълномощно лице.

Желаещите да притежават ПИК трябва да подадат само заявление по образец, което може да се изтегли от сайта на НАП www.nap.bg. Заявлението може да се подаде и по пощата, както и във всеки офис на НАП, но получаването на кода става в офиса на Агенцията по постоянен адрес на физическите лица.

С ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения.

Все повече институции също се възползват от тази електронна услуга на НАП като средство за ефективен контрол и защита срещу предоставяне на фалшиви документи при искане например на банкови кредити, допълниха още от приходното ведомство. От началото на годината от офиса на НАП в Сливен са издадени над 700 персонални идентификационни кода, с които общо издадените ПИК стават над 1 200.

Още информация за получаването и ползването на ПИК може да се получи на телефона за данъчна информация 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев