Община Сливен

Културни вести от Сливен

14.03.2013 / 18:55:00

Творческа вечер на Иванка Денева по случай предстоящите Сирни Заговезни се проведе снощи в храм „Света Богородица”

В навечерието на Сирни Заговезни писателката Иванка Денева представи съвместно с камерен хор „Добри Чинтулов” под диригентството на академик Методий Григоров творчеството си пред сливенската публика.

Творческата вечер се организира с подкрепата на православен храм „Света Богородица”, Младежки културно-просветен център „ИХТИС”, Народно читалище „Зора-1860 година”, КДК – Сливен и фондация „Милосърдие”.

Акцентът на снощната културна проява беше художественото претворяване на проблема за покаянието и прошката в прозата на писателката, нелеките пътища към него и облагородяващата му сила. Срещата по повод Сирни Заговезни бе водена от Таня Балабанова, член на МКПЦ „ИХТИС”, която запозна присъстващите с творческата биография на авторката, която е известна с романите си „Жарава” и „Кръстопъти и ветрове”, повестта „Духовният учител”, а също така и с много книги с разкази и новели, с поезия и театрална критика.

По време на творческата вечер храмът бе огласен от камерният смесен хор „Добри Чинтулов”, който изпълни „Отче наш” по музика на Николай Кедров, адаптирана на български език, „Молитву пролию” и „Към Богородица” от Александър Архангелски, а също така и „Покаяния, отверзи ми двери” на Артемий Ведел.

Журналистката Латинка Минкова на 18 март открива изложба в галерия Ровър в Пазарджик. Галерист на Ровър е един от най-добрите български художници Васил Петров, който се е представял на много изложби в страната и чужбина.

Гостуването на Латинка Минкова е по покана на Васил Петров. Това е тринадесетата й самостоятелна изложба, на която се представя с 14 живописни платна, изпълнени с масло, десетки акварели и творби с гваш.

Изложбата ще бъде открита от доцент д-р Петър Змийчаров, в присъствието на любители и ценители на изобразителното изкуство.

Изложбата на Латинка Минкова ще бъде експонирана до 31 март.

Сливенският симфоничен оркестър ще изнесе концерт под надслов "Цигулката в киното" в понеделник, 18 март, от 18,30 ч. в залата на НТС. Продукцията събира музика от филмите „Червената цигулка; „Гладиаторът”; „Кръстникът”; „Усещане за жена”; „Мисията”; „Стар Трек”; „Хавай 5-0”; „Дами в лилаво”; „Осъдени души”; „Карибски пирати”; „Маската на Зоро”; „Една нощ в киното” и други , в която музикалното изпълнение е подсилено с кадри от самите киноленти.

Диригент: Димитър Караминков, солист - Чавдар Вълков, цигулка.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев