Община Сливен

Аржентинският кардинал Хорхе Берголио стана папа Франциск Първи

13.03.2013 / 23:46:10

Аржентинецът Хорхе Марио Берголио беше избран за папа тази вечер, съобщава "Дарик". Той ще приеме името Франциск Първи, съобщи Ватикана. Новият папа ще се възкачи на престола на 19 март, когато ще се проведе церемонията по неговата интронизация, съобщи говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди, цитиран от РИА Новости.

Това е първият папа от Америка и първият йезуит. Берголио, който беше архиепископ на Буенос Айрес, става първият папа неевропеец от 1000 години насам. Изборът на 115-те кардинали, провеждащи таен конклав в Сикстинската капела, беше обявен преди това с ритуалното пускане на бял дим. Веднага след това камбаните на базиликата „Свети Петър" забиха с пълна сила.

266-ият папа в 2000-годишната история на Католическата църква се появи на балкона на базиликата „Свети Петър", за да приеме овациите на ликуващата тълпа на площада. Вярващите започнаха да скандират "Habemus Papam!" (Имаме папа!), развявайки знамена на страни от цял свят.

"Изглежда, че кардиналите дойдоха да ме търсят на края на света", заяви папа Франциск Първи в първите си думи от балкона на базиликата "Свети Петър". Първият латиноамерикански папа и първи йезуит, който оглавява Римокатолическата църква, призова вярващите да се молят за неговия предшественик Бенедикт XVI. Той прикани събралите се католици на площада да "поемат по пътя на братството и любовта" и на "евангелизацията" и поиска от тълпата да запази минута мълчание: "Молете се за мен и ми дайте благословията си", поиска новият папа.

Хорхе Марио Берголио е роден в Буенос Айрес в семейство с пет деца на италиански жп работник и съпругата му.

Завършва семинария във Вила Девото и влиза в йезуитския орден на 11 март 1958 г. Завършва философия и след това преподава литература и психология в Санта Фе и Буенос Айрес.

Ръкоположен е за свещеник на 13 декември 1969 г. от архиепископ Рамон Хосе Кастелано. Учи във Философския и теологически факултет в Сан Мигел, където по-късно става преподавател.

През 1980 г. става ректор на семинарията в Сан Мигел, където е учил. Той заема тази длъжност до 1986 г. Защитава докторска дисертация в Германия и се връща в родината си, за да служи там.

Папа Йоан Павел Втори призовава Берголио на консисторията (събрание на папата и кардиналите от католическата църква, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове) през февруари 2001 г. във Ватикана, където е ръкоположен за кардинал.

Като кардинал Берголио става известен със своята скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост. Неговата скромност личи и в начина му на живот - живее в малък апартамент вместо в епископска резиденция.

Отказва да ползва лимузина с шофьор, а предпочита градския транспорт и дори се говори, че си готви сам. След смъртта на папа Йоан Павел Втори Берголио участва в конклава, който избира папа Бенедикт XVI.

През ноември 2005 г. Берголио е избран за председател на аржентинската епископална конференция за тригодишен мандат от голямо болшинство аржентински епископи. Преизбран е на 11 ноември 2008 г.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев