Община Сливен

Омбудсманът даде "данък лихва" на Конституционния съд

13.03.2013 / 20:54:00

Националният омбудсман сезира Конституционния съд (КС) с искане за установяване на противоконституционност на разпоредбата от Закона за данъците върху доходите на физическите лица поради противоречие с Конституцията. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната страница на омбудсмана.

Съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица при авансово изплащане на дохода от лихви по депозитни сметки в търговски банки същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване.

"С тази разпоредба на практика се придава обратна сила на въведения на 1 януари т.г. данък върху доходите от лихви по депозити на физически лица в случаите, когато съгласно условията на договора между търговската банка и лицето лихвата е изплатена предварително и доходът от депозита е получен преди влизането в сила на разпоредбите, въвеждащи новия данък", пише в искането на омбудсмана Константин Пенчев.

Според него е недопустимо държавата да се намесва по този начин в едно съществуващо правоотношение и да го преурежда в своя полза.

/Труд/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев