Община Сливен

Горно Александрово ще е домакин на "Маскарадни игри – 2013" в събота

13.03.2013 / 21:54:00

На 16 март 2013 г. на площада в сливенското село Горно Александрово ще се състои традиционният регионален празник „Маскарадни игри –2013”. Той се провежда всяка година около Сирни заговезни със смяна на домакинството в селата от община Сливен. Откриването на празника ще бъде в 10 часа.

Организатори са община Сливен, кметството и читалище „Пробуда 1929” в селото. Целта е да се стимулират процесите на проучване на маскарадната обредност, на съхраняване и популяризиране на регионалната и локалната фолклорна традиция и предаването й на младите поколения като фундамент на националната ни култура.

В събора са поканени колективи от общината и страната, които ще се представят в две възрастови групи - до 14 и над 14 години. Тази година заявки за участие са дали 13 читалища от Сливен, Ямбол и Павел Баня. Очаква се на площада в Горно Александрово да се съберат около 300 самодейци.

Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател д-р Владимир Демирев, етнолог в Регионалния исторически музей в Сливен. В комисията влизат Иван Стоянов, заместник-директор на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен и хореографката Станка Иванова. Журито ще ги оценява в категориите - зимна, пролетна, лятна и семейна маскарадна обредност.

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев