Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Странната медийна политика на кмета Кольо Милев

13.03.2013 / 11:47:52

Вчера, плахо и с много уговорки за конфиденциалност, източник от общинската администрация ни представи справка за изплатени суми към 8 март т. г. за консултантски, адвокатски и медийни услуги. Не сме сведущи относно първите две, но четейки за медийните, изпаднахме в потрес. Защо ли?

Четем за първия от списъка: вестник „Сливенски новини” се е облажил с… 32 000 лева! Разтриваме очи от невяра, но е така! Ашколсун и берекет версин, както се казва, за кметския медиен наместник от години Добрин Добрев! Може би дори Йордан Лечков не е наливал толкова в никоя медия. Тук няма да отваряме дума отново за „угасналите” почти безнадеждно тиражи на сливенските вестници…

Следва друг „медиен” шок: вестник „Сливен днес и утре” се е сдобил с 16 692 лева общински пари! За чийто гл. редактор отдава се знае, че дреме вкъщи и преписва оттук-оттам за вестничето си, продаващо се в 150-200 броя тираж!

„Сливенско дело” и „Сливенско дело независим” /явно става дума за един и същи вестник/ е получил около 7 400 лева. С двете си фирми „Медиа консулт” и „Джи Ем медиа” Георги Мангинов /”Сливен инфо”/ е с далеч по-скромните 5 620 лева. Мариана Иванова от „Агенция Сливен” – с 5 000 лева. Ще прескочим още няколко солидни цифри, за да стигнем до софийската фирма „Оупън Майндет”, никому неизвестна, напоила банковата си сметка с близо 46 000 лева от община Сливен.

Въпросната „Оупън Майндет” е регистрирана на 22 ноември 2010 г. с адрес София, ж. к. „Манастирски ливади”, ул. „Лъвски рид” №7, с управител 31-годишната Любомила Тотина. В търговския регистър е записано, че упражнява всякаква дейност: от търговска до маркетингова и рекламна дейност, връзки с медиите и т. н. Тоест, самата „Оупън Майндет” не е медия и засега не е известно какви точно медийни и рекламни услуги е оказвала на община Сливен за въпросните 46 000 лева. В интернет за фирмата има данни единствено, че е участвала в енергиен проект в община Костенец и в друг за корекция на река Марица в същия град. Тук е вече мястото на общинските съветници да се сдобият с информация защо и за какво е сключен договор с нея. Но за това накрая…

Неотдавна и нашият сайт публикува официално съобщение от общината, че кметовете на Исперих, Сливен, Стралджа и някои други са с „престижни” награди от непопулярната БГ ТВ. За „Кмет на годината” бе обявен Бейсим Басри от Исперих, на второ място бе класиран сливенският кмет Кольо Милев, а награда получи и кметът на Стралджа Митко Андонов. Тези награди се връчват за „цялостен принос за развитието на общината”. Последваха многозначителни коментари в редица сайтове. За какво всъщност става дума?

Според изнесеното, собствениците на БГ ТВ Димитър Ледников и Георги Ледников /двама братя/ са били кандидати за общински съветници от ДПС в София, участвали са в редица инициативи по избор на кмет на столицата именно като такива и т. н. Но по-интересна е изнесената информация, че община Стралджа е заплатила на въпросната БГ ТВ 8 000 лв. за филм за общината. Въпросът е: дадени ли са и колко от община Сливен?

Връщаме се обратно към темата за споменатите по-горе медийни услуги. „Седмица”, освен непрестанния поток от материали и информации от пресцентъра на община Сливен, публикува и две карета, от които директно се влиза в сайтовете на община Сливен и общински съвет. За тази своя „скромна” деятелност община Сливен заплати през м. г. около 2 000 лева.

В началото на т. г. стана ясно, че общината ще определя сумите за медийни услуги – от началото на м. март до края на годината. Преди няколко дни гл. юрисконсулт на общината Минко Стефанов /взел досега 16 540 лв. за консултантски услуги!/ ни показа проекто-договор на общината със „Седмица” за 2 500 лева. Тоест, по 250 лв. на месец. В него бе записано, че трябва да публикуваме по 30 материала месечно. Освен всичко друго и досега не ни е ясно защо общината, тоест възложителят, ще определя условията за медийно сътрудничество. То е работа на изпълнителя и това се договаря, а не диктува от някого.

Нека бъдем добре разбрани: става въпрос не за комерсиализъм и обида от наша страна, а за принципно отношение относно ролята и независимостта на медиите. Всякакъв уклон за толериране на отделни такива граничи с опитите на почти всички сливенски управници досега те да бъдат на повикване. Това се случи най-вече по време на управлението на Йордан Лечков. С нас, господа от общината, номерът няма да мине!

Вероятно, сподели нашият източник, споменати по-горе данни ще бъдат предоставени и на настояващите за повече информация опозиционни групи в местния парламент. Но това не е достатъчно. Те трябва да станат достояние и на гражданите, от чиито джобове се вземат тези пари. А в някои случаи – и на прокуратурата. Вече няма място за шикалкавене и шмекеруване. На улицата ври и кипи именно поради опитите на управляващите да излъжат или подведат гражданското общество. Време е за протести именно в тази посока.

Предстои в „Седмица” да преразгледаме своите медийни отношения с общината в следващите дни…

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев