Община Сливен

Според статистиката: Най-много люде се самоубиват в София

13.03.2013 / 08:44:54

Софиянци се самоубиват най-много, пише "Репортер". В столицата е регистриран най-големият брой на хората, сложили край на живота си за последните години. На второ място е Пловдив, а на трето Стара Загора, следвани от Плевен и Варна.

В класацията на опити за самоубийства първото и второто място също са на София и Плодив, но третият град по най-много хора, отказали се от живота, е на Варна. Това показват данни на Националния статистически институт и Националния център по обществено здраве и анализи.

Кюстендил, Смолян и Силистра са трите града, в които са отчетени най-малко опити.

Както РЕПОРТЕР писа, в архивите средно на година има над 3000 опита за самоубийство, от които средно около 800 са успешни. За 2011 те са били 796, а за миналата година, данните за която още не са обобщени, се очаква да са повече.

Страната ни се нарежда в средата на класация за самоубийствата в страните от ЕС, обясни д-р Владимир Наков от сектор „Психично здраве" към Националния център по обществено здраве. Данните, с които разполагат те са на базата на оценка на медицинско лице за това дали се касае за опит или за завършено самоубийство, уточни д-р Наков.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев