Община Сливен

В наша саздърма и три вида колбаси откриха конско месо

13.03.2013 / 08:37:37

Конско месо беше открито в колбасите на четири български фирми, пише "Стандарт". Това стана ясно след излизането на резултатите от първите ДНК тестове, изпратени за анализ от агенцията по храните. Конското месо е открито в саздърма и три вида колбаси.

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Една от компаниите, които са произвеждали колбасите с конско месо, е работила със суровина, внесена от чужбина, обясниха от БАБХ. Тепърва инспекторите на агенцията ще изясняват как е попаднало месото в колбасите. Когато стане ясно дали фирмите са виновни за влагането на конското, или са били подведени, ще бъдат обявени и техните имена, обещават от ведомството на Йордан Войнов. Възможно е влагането на конско да е станало без знанието на нашите фирми и да е било неволно, обясниха от агенцията. След като се проверят и доставчиците на уличените компании, ще стане ясно кой и колко ще бъде санкциониран. Продуктите, които съдържат конско месо, не са опасни за човешка консумация, напомнят от БАБХ. Въпреки това всички налични партиди от четирите вида продукти се изтеглят от пазара, защото те подвеждат потребителя, добавят от хранителната агенция.

Положителните проби за наличие на конско месо в колбасите бяха открити след изпращане на контролни 25 теста от БАБХ. Те бяха изискани заради лавината от телешки колбаси със съдържание на конско месо в Европа. До края на март страната ни трябва да изпрати общо 100 проби за ДНК анализ.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев