Община Сливен

Кметът Милев е готов за нова среща с протестиращите

12.03.2013 / 18:20:00

Кметът на Сливен Кольо Милев е готов за нова среща с протестиращи след проведения вчера разговор с група от техни представители в общината.

На предварителната среща протестиращите граждани са информирали кмета, че подготвят декларация със свои искания. Той е поканил участниците в срещата да присъстват и на вчерашните консултации за бюджета на общината за 2013 г. „Уважавам решението да не се включат в нея, тъй като им беше необходимо повече време, за да се подготвят, а поканата получиха едва вчера преди обяд”, каза кметът на днешната пресконференция.

Основните въпроси, които са коментирани на срещата, са свързани с цената на водата и безработицата. „Никога не е воден разговор за увеличаване на цената водата, по-скоро посоката е да се оптимизира работата на дружеството”, посочи кметът.

Готов съм на среща, на която да говорим с протестиращите за нашите правомощия като местна власт, да се уточнят всички въпроси от компетенции на кмета и на Общинския съвет, за да бъдат своевременно решавани с общи усилия”, посочи още той.

От понеделник започна монтирането на скамейки в кварталите „Даме Груев” и „Дружба”

Над 200 нови скамейки ще има в община Сливен тази година. 181 ще бъдат монтирани централна градска част и в кварталите „Стоян Заимов”, „Клуцохор”, „Даме Груев”, „Дружба”, „Сини камъни”, „Българка”, „Република и други, а 55 - за селата Ичера, Гавраилово, Ковачите, Струпец, Бозаджии и в района на манастира в село Чинтулово. Местата, на които се поставят пейките, се определят въз основа на получените през 2012 г. 95 заявления от граждани на Сливен.

Тази година общината ще извърши основен ремонт и реконструкция на детските площадки и ще изгради и нови.

„В капиталовата програма има предвидени 105 хиляди лева за основен ремонт и реконструкция, а също и 163 хиляди лева за изграждането на нови площадки”, каза заместник-кметът Иван Манчев. Той посочи, че ръководството има готовност да обяви и процедурата за избор на изпълнител, но е ще изчака обсъжданията на капиталовата програма за 2013 година.

Общият брой на всички детски площадки на територията на общината е малко над 100 и той , включва площадките в детските градини, яслите, междублоковите пространства, както и площадките в населените места в общината. В Сливен има 7 площадки в детски ясли и 13 в детски градини, а във филиалите на детските градини са 6. Площадките в детските градини по населени места са 25, а в специализираните заведения - 4. За около 50 боря площадки в града, селата и междублоковите пространства в момента се извършва оценка от експертите на общинска администрация, съобщи още заместник-кметът.

„За оперативно управление на по-голяма част от територията на общината, ремонтно-възстановителни работи по улична настилка в град Сливен и в населените места на общината са договорирани при обособени 6 позиции – 3 за град Сливен и 3 за група населени места в сливенска община”, каза още Манчев и поясни, че в трите градски обособени позиции ще работят пътно строителните фирми „Виадукт-АБ – Бинкос” ООД и „Берковски и сие”, а за трите обособени позиции в населените места ще работят фирмите „Пътно поддържане – Сливен” ЕООД и „Щрабаг” ЕАД, Бургас.

Към момента пътно строителната фирма „Пътно поддържане – Сливен” ЕООД извършва подготовка, оглед и преценка за бъдещи асфалтови работи по три улици в село Жельо Войвода, „Щрабаг” ЕАД - в село Трапоклово. Виадукт-АБ – Бинкос” ООД започна работа в квартали „Даме Груев”, а „Берко - 90 и Берковски и сие” са в готовност при хубаво време да започнат работа в кварталите „Даме Груев” и „Българка”, „Младост”, „Дружба и други договорени улици и жилищни комплекси. Фирма „Веда инвест” ще извърши ремонтните дейности в квартал „Надежда” по индивидуален догонор , съобщиха от общинското ръководство.

/Пресцентър на община Сливен/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев