Община Сливен

Президентът представи служебния кабинет: Марин Райков е новият премиер

12.03.2013 / 16:04:15

Марин Райков е премиер на служебния кабинет, обяви президентът Росен Плевнелиев преди секунди. Той ще бъде едновременно с това и министър на външните работи, обяви президентът.

Марин Райков е роден през 1960 г., във Вашингтон.

Потомствен дипломат. Син е на посланик Райко Николов. На 13 години Райков е оставен сам да учи в пансион в дълбоката френска провинция, без да знае добре езика и без да познава страната. Баща му по това време е посланик на България към ООН в Женева. За разлика от всички деца на големци и повечето настоящи дипломати, Райков не отива да следва международни отношения в Москва, а в София.

Той влиза в политиката през 1998 г. като зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Тогава влиза в историята, като поема първия телефонен разговор с посланика на Москва у нас Леонид Керестиджиянц, който иска България да даде коридор за руските самолети в разгара на войната в Косово. Райков отказва. По-късно в книгата си "Да водиш модерна война" Уесли Кларк, по онова време главнокомандващ силите на НАТО в Европа, подчертава, че с тази си позиция България и Унгария са предрешили хода на войната срещу Слободан Милошевич.

През 2001 г. Марин Райков става посланик във Франция. Беше зам.-министър във Външно и в кабинета на ГЕРБ до пролетта на 2010 г., когато отново замина за Париж. Познава лично трима живи френски президенти - Валери Жискар Д`Естен, Жак Ширак и Никола Саркози. Франция забави с месеци агреманите му (писма за приемане) и при двата мандата. Това най-вероятно се дължи на разкритието на френското сп. "Експрес", че баща му Райко Николов е вербувал Шарл Ерню, който по-късно става депутат и министър на отбраната. Николов е бил пресаташе от 1953 до 1957 г. в посолството ни в Париж. Той признава, че е познавал Ерню, но отрича да го е вербувал.

/Труд/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев