Община Сливен

Кандидат-депутатите на “България на гражданите”: 2/3 нови лица, 30% жени

12.03.2013 / 14:16:00

“Две трети от кандидатите за депутати в листите на “Движение България на гражданите” за 42-то Народно събрание ще бъдат нови лица, които досега не са участвали в парламентарни избори. Една трета от всички кандидати ще бъдат жени”. Това обявиха на пресконференция председателят на движението Меглена Кунева и организационния секретар Калин Томов. Те представиха критериите, по които ще бъдат съставени листите на партията за предстоящите на 12 май избори.

“Всеки може да бъде издигнат за кандидат, стига да отговаря на следните условия: да няма принадлежност към Държавна сигурност и Българската народна партия, да приема устава, ценностите и предизборната платформа на движението, да има добро име в обществото, да е доказал качества за работа в екип и са има принос за публичния образ или организационното укрепване на “Движение България на гражданите”, посочи Томов. Той коментира, че в листите ще се набляга на новите лица, защото именно с тази идея е била основана партията - да се освежи българският политически живот. Според него гражданските квоти не вършат работа, както са доказали подобни формирования около бившия президент Георги Първанов. Той беше категоричен обаче, че не могат да се изключат и хора с доказан опит и авторитет. По думите на Кунева комбинирането на нови лица и опитни политици е силен мотив за младите хора да се включат в политиката, а опитните политици да подготвят ново поколение лидери. Меглена Кунева посочи, че “всеки приличен и работлив човек, който се ангажира с ценностите на "България на гражданите", има политическо бъдеще в движението”.

Кунева обяви и състава на предизборния щаб на партията. Тя посочи, че за първа кампания е нормално лидерът на движението да е председател на щаба. В него влизат и тримата й заместници - Калин Томов, Йонко Грозев и Людмила Елкова, а останалите членове са Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски, Сергей Петков, Нено Димов и Христо Ангеличин. Говорител на щаба е Прошко Прошков.

Лидерът на "Движение България на гражданите" коментира и представените в неделя 31 стъпки, които ще променят живота на българите. Тя посочи, че те представляват резюме на предизборната платформа на движението, която има три стълба - за усъвършенстване на държавата, за икономически растеж и за дългосрочната перспектива на България. “31-те мерки са тези, които имат най-голямо значение за най-голям брой хора и чието изпълнение може да се проследи от гражданите. Това, че не са засегнати теми като туризма или проблемите на хората с увреждания не означава, че ги няма в голямата управленска програма на движението. Напротив, в програмата тези и другите важни сектори са разработени задълбочено”, посочи Кунева. На въпрос ще предлага ли движението леви мерки, Меглена Кунева коментира, че всичко, което прави нацията здрава, образована и богата, по същество са десни политики. Тя подчерта, че 45% от децата в България не си дояждат или родителите им не могат да им купят дрехи, лекарства, учебници и добави "не може да се притесняваме колко е зле демографията и да нямаме политика за детските градини”.

По думите на Калин Томов, отиващото си днес управление е направило всичко възможно да профанизира дясното. Социалното не е равнозначно на ляво, каза той и добави, че всяка една от тези 31 мерки е изпълнима, а в разработването им са участвали над 100 изявени и признати експерти.

/Пресофис "Движение България на гражданите"/

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев