Община Сливен

Всеки ден осем българи опитват да се самоубият

12.03.2013 / 08:51:52

Средно по осем българи на ден опитват да се самоубият, пише "Репортер". По двама обаче наистина слагат край на живота си.

За последните години хората, решили да отнемат живота си, са над 3000, а успелите - близо 800.

Това показват данните, предоставени на РЕПОРТЕР, от Националния център по обществено здраве и анализи, откъдето обобщават информацията за суицидните опити.

Цифрите сочат и че жените от 2009 година насам по-често се самоубиват от мъжете. Месеците, в които са регистрирани най-много самоубийства през последната обработена засега година - 2011, извършени от жени, са юли, август и септември.

Броят на всички суицидни случаи за студените месеци е най-голям през март. Те са средно около 250. Най-малко хора посягат на живота си през декември.

Психолози от страната коментираха и че от началото на година се наблюдава бум на хората, посегнали на живота си. В началото на месеца трима души се обесиха, и то само за 24 часа във Варненско. Малко преди това мъж скочи от Аспаруховия мост. Десетки са хората, умрели, скачайки оттам, сочи неофициалната статистика.

Отсега специалистите предполагат, че тази година ще догони, а може и да надхвърли, най-големия брой отчетени опити самоубийства през 2004 година - 3618.

Има тенденция към увеличаване на завършените и незавършените самоубийства, коментира пред РЕПОРТЕР д-р Владимир Наков от сектор „Психично здраве" към Националния център. По думите му обаче медиите имат важна роля, тъй като при отразяването на подробности за самоубийства се наблюдава т.нар. ефект на Вертеп, при който следва вълна от суицидни опити. Еефектът от това е най-силен до седмия ден, смята още специалистът.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев