Община Сливен

Посланикът ни във Франция Марин Райков ще е служебният премиер?

12.03.2013 / 08:48:44

Посланикът във Франция Марин Райков ще е служебният премиер на България.

Името му ще бъде обявено днес в 16 часа от президента Росен Плевнелиев. Тогава

държавният глава и служебният премиер ще направят изявления.

Назначеното от президента служебно правителство ще трябва да подготви предсрочните парламентарни избори на 12 май. Преди седмица Плевнелиев обяви, че ще има трима вицепремиери, като така очерта и приоритетите пред този кабинет - социална политика, икономика и финанси и еврофондове.

В интервю за австрийския в. "Щандард" от вчера президентът описва бъдещите министри като хора, успели да изградят сами своята компетентност и репутация.

Мотото на служебния кабинет ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", описва още Росен Плевнелиев. Признава, че в подбора на имената е опитал да следва примера на технократския екип на Марио Монти.

Той ще форсира конструктивния диалог и прагматичните решения по примера на правителството на Монти в Италия, казва българският държавен глава.

"Парламентът в сегашния си състав не е в състояние да работи по-нататък, всички партии са за нови избори, това е несъмнено.

Това развитие според мен е положително Имаме протести, имаме теми, с които партиите, борещи се за гласове, ще трябва да се занимаят. Сега е моментът да покажат истински ангажимент и да намерят решения. Необходимо е всички да действат срещу непрозрачността, корупцията и мафията", казва Плевнелиев.

"Трябва да покажем повече амбиция от това да организираме следващите избори и да овладеем донякъде кризата. Трябва да използваме положителната енергия, която в момента съществува в България на улицата и в интернет", завършва интервюто му.

Марин Райков е роден през 1960 г. Влиза в политиката през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика.

През 2001 г. става посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по франкофонията. През 2009 г. е зам.-министър на външните работи и в правителството на Бойко Борисов, а по-късно отново заминава за Париж като посланик. Владее френски, английски и руски. Женен, с 2 деца.

За поста на служебния премиер досега се спекулираше с имената на посланиците в Германия Ради Найденов и в Швейцария Меглена Плугчиева.

Посланикът е в кабинета си в Берлин и работи. Не е опаковал куфари и няма да ги опакова. Не е заминал за София, няма да става служебен премиер. Това заявиха от посолството ни в Германия, където сега ни представлява бившият шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов. Плугчиева е отказала поста още в първите разговори, според запознати.

Очаква се шефката на "Хюлет-Пакард" Саша Безуханова също да е сред избраниците на президента, след като с нея по-рано бяха водени разговори и за премиерския пост. Много вероятно е тя да е вицето с икономически ресор. Както "24 часа" писа, социалната политика вероятно ще поеме Йордан Христосков. Поне 2-ма ще са професорите. Със сигурност такъв ще поеме земеделието - новият фаворит е Иван Станков, ректор на Тракийския университет.

Тодор Тагарев е поканен за военен министър, научи "24 часа" вчера. Той не е професионален политик, а водещ експерт в областта на националната сигурност. Завършил е военновъздушното училище "Г. Бенковски", военновъздушната академия "Жуковски" в Москва и военен колеж в Алабама, САЩ.

Тагарев е старши научен сътрудник по кибернетика, първият шеф на дирекция

"Планиране на отбраната" в МО, а след това и на дирекция "Политика по въоръженията", национален директор по въоръженията.

От 2005 до 2008 г. бе член на Борда за изследвания и технологии на НАТО. Два пъти е бил председател на Съвета на директорите на "Терем" ЕАД. От септември 2009 г. до септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев